• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poboljšani uslovi poslovanja u Srbiji

Srbija je po uslovima poslovanja u svetu na u sredu objavljenoj listi Svetske banke poboljšala plasman za dva mesta i sada se nalazi na 88. mestu, među 183. zemlje.

Srbija je po uslovima poslovanja u svetu na u sredu objavljenoj listi Svetske banke poboljšala plasman za dva mesta i sada se nalazi na 88. mestu, među 183. zemlje.

Kako se navodi u Izveštaju Svetske banke o poslovanju za 2010. godinu, Srbija je od prošle godine pojednostavila registraciju preduzeća, koja se sada obavlja na jednom šalteru i poboljšala pristup informacijama o kreditnoj sposobnosti omogućivši onima koji uzimaju kredite da proveravaju informacije u Kreditnom birou.

Od zemalja bivše Jugoslavije, na listi Svetske banke su od Srbije bolje plasirani Makedonija, koja je na 32. mestu, Slovenija na 53. mestu i Crna Gora na 71. mestu.

Uslovi poslovanja su lošiji u Hrvatskoj, koja je na 103. mestu i Bosni i Hercegovini koja je na 116. mestu. Kosovo se na listi Svetske banke nalazi na 113. mestu.

Srbija ima najbolje pokazatelje u oblasti dobijanja kredita, gde je na 4. mestu, a najlošije u oblasti izdavanja građevinskih dozvola, jer je po tom kriterijumu na 174. mestu na listi 183 zemlje, navodi se u izveštaju koji se može naći OVDE.

Kako se navodi, u Srbiji je za dobijanje građevinske dozvole potrebno ispuniti 20 procedura, a taj proces traje 279 dana.

Srbija je po osnivanju preduzeća na 73. mestu, po zapošljavanju radnika na 94, po upisu imovine na 105. mestu, zaštiti investitora na 73. mestu, plaćanju poreza na 137, prekograničnoj trgovini na 69. mestu, sudskom nametanju provođenja ugovora na 97, a po zatvaranju preduzeća na 102. mestu.

Na listi Svetske banke prvo mesto po uslovima poslovanja zauzeo je Singapur. Sjedinjene Američke Države su na 4. mestu, Irska na 7, a Nemačka na 25 mestu. Od zemalja Evropske unije iza Srbije je Grčka, koja je na 109. mestu.

Globalni lider u reformama sprovedenim od juna 2008. do maja 2009. godine je afrička država Ruanda, a od zemalja jugoistočne Evrope Makedonija je među 10 zemalja koje su sprovele najviše reformi u tom periodu.

Prilikom analize pokazatelja, u obzir se uzimaju vreme za obavljanje određenog posla, broj procedura, troškovi, kao i to koliko su zakoni ograničavajući.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image