• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarstvo: Neminovan stečaj kombinata Raška

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja saopštilo je da je neizbežan stečaj Tekstilnog kombinata "Raška" iz Novog Pazara i da je to najbrži i najefikasniji način da se radnicima isplate zaostala dugovanja.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja saopštilo je danas da je neizbežan stečaj Tekstilnog kombinata (TK) "Raška" iz Novog Pazara i da je to najbrži i najefikasniji način da se radnicima isplate zaostala dugovanja.

Kako se navodi, stečaj "Raške" nije političko već ekonomsko pitanje i nedopustivo je da bilo ko od političkih i sindiklanih funkcionera manipuliše radnicima i koristi tešku situaciju u preduzeću radi političkih profita.

Radnici "Raške" protestuju zbog najave stečaja, a imaju podršku lokalne vlasti koja krivicu za stanje u tom preduzeću prebacuje na državu, navodeći da Ministarstvo ekonomije nije pomoglo da firma pređe u vlasništvo države i da joj budu otpisana sva dugovanja.

Ministarstvo ekonomije navodi da dugovanja "Raške" još nisu tačno utvrđena, a da je prema dosadašsnjim podacima i procenama ukupan dug veći od dve milijarde dinara.

Deo duga prema državi u iznosu od 700 miliona dinara zamenjen je, odlukom Vlade Srbije u martu 2009. godine, u ulog države u tom preduzeću čime se, kako se ističe, pokušalo pronaći najbolje rešenje za novopazarski TK.

Državni ulog u "Raškoj" trebalo je u dogovoru sa lokalnom samoupravom da bude prenet gradu Novom Pazaru.

Ministarstvo je ukazalo da je lokalna samouprava u poslednjem trenutku odustala od potpisivanja ugovora kojim bi grad postao vlasnik preduzeća, jer je želela da preuzme samo zgrade, a ne i obaveze prema radnicima i drugim poveriocima "Raške".

Ministarstvo ekonomije najavilo je da će pružiti svu neophodnu podršku i pomoć rasdnicima "Raške" kroz paket podsticajnih mera koji uključuje i najpovoljnije kredite investitoru koji bude spreman da ulaže u to preduzeće.

Radikalnim štrajkovima i samopovređivanjem ne može se rešiti problem "Raške", niti isplatiti isplata dugovanja radnicima, već mogu nastati novi neželjeni problemi, upozorilo je to ministarstvo.

"Raška holding" je prema podacima Poreske uprave u blokadi duže od tri godine, a najveći deo duga nastao je pre dvadesetak godina.

Restruktuiranje "Raške" počelo je 2004. godine i od tada je radnicima nekoliko puta isplaćivan socijalni program u ukupnoj vrednosti od 457,7 miliona dinara.

U "Raškoj" sada radi 65 ljudi, a bivših zaposlenih ima oko 1.500.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image