• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Liberalizacija saobraćaja Makedonije i Srbije

Makedonski ministar za transport i veze Mile Janakieski i srpski ministr za infrastrukturu Milutin Mrkonjić postigli načelni dogovor o liberalizaciji drumskog saobraćaja između dve zemlje

Makedonski ministar za transport i veze Mile Janakieski izjavio je danas da je na sastanaku sa ministrom za infrastrukturu Srbije Milutinom Mrkonjićem postigao načelni dogovor o liberalizaciji drumskog saobraćaja i najavio da će Makedonija ukinuti putne takse za kamione koji dolaze iz Srbije.

On je posle potpisivanja Deklaracije oo zajedničkom nastupu u realizaciji projekata u svim vidovima saobraćaja resornih ministarstava Makedonije i Srbije, istakao da je na sastanku sa ministrom za infrastrukturu Milutinom Mrkonjićem načelno dogovorena liberalizacija drumskog saobraćaja.



"Postignut je načelni dogovor o liberalizaciji drumskog saobraćaja za kamione koji imaju euro sertifikate. U septembru će Makedonija ukinuti putne takse za kamione koji dolaze iz Srbije, a od srpske Vlade smo zatražili reciprotitetan odnos", rekao je Janakieski.

Kada je reč o putničkom saobraćaju, istakao je on, dogovorena je kabotažu što će biti prihvaćeno za obe strane.

"To znači da autobusi koji voze iz Makedonije za Srbiju mogu imati više putnih stanica", objasnio je Janakieski i dodao da je dogovorena i liberalizacija u železničkom saobraćaju, kao i da je razgovarano o avio-saobraćaju između dve zemlje.

Prema njegovim rečima u oktobru će u Skoplju najverovatnije biti potpisani sporazumi o putnom i železničkom saobraćaju.

Janakieski je ocenio da je najveći prioritet dve zemlje izgradnja Koridora 10 i podsetio da Makedonija već realizuje put Tabanovci- Kumanovo koji bi trebao biti završen u toku ove godine.

"Plan je da, ukoliko dobijemo sredstva od Evropske Unije krajem 2010 ili početkom 2011. godine počnemo sa izgradnom deonice autoputa od Demir kapije do Smokvice čime bi Makedoinija trebala da završi svoj deo Koridora 10", istakao je on.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić ocenio je da je prijateljstvo dve zemlje uvek je bilo na najvišem nivou, posebno u oblasti saobraćaja gde ne postoje granice.

On je rekao da je na sastanaku razgovarali o tehničkim detaljima, budućem pravcu koridora 10, magistralnim i železničkim putevima ali i saradnji u obasti avio saobraćaja.

On je podsetio da Koridor 10 i železnička magistrala moraju biti realizovani po evropskim standardima u celoj dužini od Subotice do granice sa Grčkom.

(Fonet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image