• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVO POVEĆANJE PENZIJA: Eksperti kažu da ima mesta za povišice, penzije će biti VEĆE, i to vrlo BRZO

Autor Veljko Petranović

Konačna odluka o rastu penzija bi trebalo da se dogodi u četvrtom kvartalu godine.

 povećanje penzija 2021 Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Kao što je portal MONDO i ranije pisao, da li i koliko će povećanja penzija biti do kraja 2021. godine biće pitanje stope rasta i da li će ona preći 6 odsto.

Mediji su preneli i zvaničnu izjava da ima prostora za povišice u javnom sektoru, pre svega za 1,7 miliona penzionera, a dodatan argument su i novi podaci o privrednom rastu Srbije.

- Biće još većeg povećanja penzija u narednom periodu. Primanja najstarijih rašće brže nego do sada - najavio je tada predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Mislim pre svega na reforme javnih preduzeća, zelenu agendu, sve ono što treba da doprinese povećanju naše konkurentnosti", rekao je on i dodao da želi da javna preduzeća budu još bolja, da budu nosioci rasta i razvoja, zajedno sa privatnim sektorom. Za nas je taj aranžman jako važan", rekao je Ministar finansija Siniša Mali.

Ministar očekuje rast od 10 do 11 odsto već u drugom kvartalu ove godine.

Izvor: TV Prva / screenshot

"Napadamo rast preko lične potrošnje, porasta plata, penzija, investicija. Pokušavamo da podstaknemo i ličnu potrošnju, povećavamo plate i penzije i tako pokušavamo da stimulišemo našu privredu. Ceo svet govori kako treba naći nove izvore rasta i mi na tome radimo", kaže Mali.

Možda će vas zanimati

Konačna odluka o rastu penzija bi trebalo da se dogodi u četvrtom kvartalu godine. Tek u tom periodu će moći da bude poznato i koliko će rasti BDP zemlje. Imajući navedeno u vidu, sa sigurnošću se može reći da će rast penzija biti veći nego što je to bilo prethodnih godina. Odluka o povišicama mogla bi biti doneta u oktobru ili novembru, a povećanje se može očekivati najranije s kraja ove godine.

6 odsto više

Rast primanja u ovoj godini, kao što je navedeno treba da očekuje oko 1,7 miliona penzionera, jer je za 2021. najavljen rast penzija po švajcarskoj formuli i to za 5,9 procenata. Posle povećanja, prosečna penzija je sa tadašnjih 27.769 dinara bio povećana na 29.407 dinara, odnosno za 1.638 dinara.

Ekonomski stručnjak Milojko Arsić rekao je za MONDO da bi, uz primernu "švajcarske formule", penzije trebalo da se povećaju za između pet i šest odsto.

"Ako se zadrži važeća 'švajcarska formula', možemo proceniti koliki će biti rast plata u ovoj godini, kolika će biti inflacija i na osnovu toga sledi da bi penzije trebalo da se povećaju za recimo pet odsto, a možda i šest odsto", rekao je profesor Arsić.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Cvet

Ostavi penzionere na miru. Mi smo gradili ovu drzavu, a sad cekamo milostinju. Cene skacu, a penzije crkavica. Moramo od penzija ziveti, leciti se ... Za petama ste nam I vi...

JaNeca

slazem se da treba povećati i penzije izmedju ostalog ali prvo povecajte plate na 550 e kao sto pricate da je radnici u srbiji imaju

VS

Milion i 700 hiljada penzionera zna kome će dati svoj glas. Mi ostali nema svrhe ni da izlazimo. Neka nas penzioneri vode u budućnost.

special image