• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Investicije Merkatora-S 30 miliona evra

Slovenačka maloprodajna grupa Merkator za investicije u Srbiju u 2009. godini izdvojila je 30 miliona evra, izjavila je generalna direktorka Merkatora-S Stanka Čurović.

Slovenačka maloprodajna grupa Merkator za investicije u Srbiju u 2009. godini izdvojila je 30 miliona evra, izjavila je generalna direktorka Merkatora-S Stanka Čurović.

Ona je u intervjuu za Privredni pregled kazala da će srpski ogranak slovenačkog Merkatora do kraja 2009. godine otvoriti tržne centre Roda u Kruševcu i Somboru, gde bi trebalo da bude zaposleno ukupno oko 350 radnika, kao i u Roda centar u Senti, u koji će biti uloženo sedam miliona evra i čija izgradnja je već počela.

Kako je navela, Merkator-S je ove godine otvorio Roda centar u Šapcu, gde je zaposleno 350 ljudi i nekoliko malih prodavnica u Srbiji.

Čurovićeva je kazala da je Merkator zbog krize i pada standarda građana zabeležio pad prometa.

Prodaja osnovnih prehrambenih proizvoda je u drugom tromesečju bila na nivou iz prvog kvartala, dok je u segmentu tekstila i bele tehnike promet u drugom tromesečju bio za oko 20 odsto manji nego u prvom kvartalu, kazala je ona.

Čurovićeva je ocenila da nije dobro što je Nacrtom zakona o trgovini predviđeno da u trgovinama mogu da rade samo radnici sa završenom trgovinskom školom i dodala da u prodavnicama ima radnika koji su završili druge škole, poput ekonomskih škola i gimnazija, koji su prošli obuku i dobro rade.

"Striktna primena ovakvog zakonskog rešenja podrazumevala bi otpuštanje jednog broja radnika koji su sada zaposleni u našim prodajnim objektima", kazala je ona i dodala da bi trgovinski lanci imali problem da nađu nove radnike, a da bi se problem mogao pojaviti i na tržištu rada.

Ona je ocenila da nisu dobre odredbe koje predviđaju da se lokalnim samoupravama i drugim državnim organima da veće diskreciono pravo u odobravanju dozvola za otvaranje novih prodavnica, jer to komplikuje administrativne procedure i povećava prostor za korupciju.

"Sigurno je da komplikovanije i sporije administrativne procedure prilikom dobijanja dozvola za gradnju ili otvaranja novih prodajnih objekata neće biti privlačne za nove investitore, posebno u vremenima globalne finansijske krize, kada su nove investicije retkost", kazala je ona.

Čurovićeva je kazala da Nacrt zakona o trgovini ima još neke manjkavosti, ali da je to tek radna verzija Nacrta i da postoji mogućnost da se loša rešenja isprave i da se zakon u potpunosti uskladi sa evropskim standarima.

Prema podacima Agencije za privredne registre Srbije, Merkator-S je 2008. godine imao neto gubitak od 332 miliona dinara, poslovni prihod od skoro devet milijardi dinara i zapošljavao je 963 radnika.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image