• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zastava elektro: Agencija demantuje Savet

Agencija za privatizaciju demantovala je navode Saveta za borbu protiv korupcije iz pisma premijeru Srbije u kome se tvrdi da je kupcima preduzeća "Zastava elektro" omogućeno da, umesto naknade štete, svoje obaveze prenesu na državu.

Savet za borbu protiv korupcije uputio je pismo premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću u kome se navodi da je kupcima preduzeća "Zastava elektro" omogućeno da, umesto naknade štete, svoje obaveze prenesu na državu. Agencija za privatizaciju saopštila je da nije bilo propusta u privatizaciji.

"Navodnim poklanjanjem akcija preduzeća državi, pokušava se izbeći odgovornost za kršenje zakona i Ugovora kako kupca, tako i državnih institucija", ističe se u pismu Saveta.

Kako se navodi u pismu, privatizacija preduzeća "Zastava elektro" izvršena je uz brojna kršenja zakona, a nesavesni kupci odgovorni su za neizvršavanje ugovornih obaveza, kao i za štetu pričinjenu fabrici i zaposlenima.

Savet za borbu protiv korupcije smatra da "navedene činjenice" treba da budu osnov za utvrđivanje odgovornosti državnih institucija, ali i odgovornosti nesavesnog kupca, nakon čega bi bio pokrenut postupak za naknadu štete.

Takođe, kako se navodi, nužno je pokrenuti postupke za naknadu štete zbog nenamenskog korišćenja kredita koji je odobrilo Ministarstvo ekonomije i podsticajnih sredstava Agencije SIEPA.

Međutim, SIEPA je saopštila u utorak da nikad nije odobrila podsticajna sredstva, o čemu je obavestila i Savet za borbu protiv korupcije.

Zaposleni firme “Zastava elektro” iz Rače dostavili su Savetu za borbu protiv korupcije dokumentaciju vezanu za privatizaciju tog preduzeća, iz koje se jasno vidi da je Agencija za privatizaciju učinila ozbiljne propuste u kontroli izvršenja Ugovora, posebno u delu koji se odnosi na obavezno investiranje, piše u tom dopisu.

U ranijem saopštenju Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja navodi se da je to ministarstvo preuzelo obavezu da, nakon što kupci preduzeća svoje akcije poklone državi, "pomogne novom rukovodstvu u pokretanju prozvodnje i obezbeđivanju tekućih zarada zaposlenih, počevši od septembra 2009. godine", sve dok se ne nađe novi strateški partner za "Zastavu elektro".

Radnici preduzeća "Zastava elektro" iz Rače tri dana su štrajkovali ispred Agencije za privatizaciju u centru Beograda, zahtevajući raskid kupoprodajnog ugovora, isplatu zaostalih zarada i povezivanje staža, a protest su prekinuli 10. septembra uveče, posle dogovora s nadležnim, i vratili se u Raču.

Agencija za privatizaciju Srbije saopštila je da nije bilo propusta u privatizaciji fabrike "Zastava elektro" i da te tvrdnje Saveta sa borbu protiv korupcije nisu tačne.

Agencija u saopštenju navodi da nije bila dužna da, kako saopštava Savet, automatski raskine kupoprodajni ugovor zbog nedostavljanja bankarske garancije u roku od 30 dana od potpisivanja ugovora i da je obavezna da ostavi kupcu naknadni rok za izvršenje ugovorne obaveze.

"Što se tiče izvršenja investicione obaveze Agencija za privatizaciju uvek prilikom kontrolisanja ispunjenja investicija traži nalaz revizora, koji su jedini ovlašćeni da mogu izdati potvrdu o izvršenju investicione obaveze", dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, Agencija je prihvatila nalaz ovlašćenog revizora Fineko revizija iz Beograda, koji je u izveštaju potvrdio da se radi o investiciji u osnovnu delatnost i u iznosu koji je u skladu sa kupoprodajnim ugovorom.

U saopštenju se dodaje da se skoro tri godine nakon izvršenja investicione obaveze, štrajkački odbor Zastave elektro Rača prvi put obratio Agenciji za privatizaciju zahtevima za raskid Ugovora, navodeći da kupac nije ispunio investicionu obavezu.

Kako se dodaje, ukoliko MUP Srbije i Tužilaštvo utvrde da postoje zloupotrebe u preduzeću "Zastava Elektro", Agencija za privatizaciju će odmah pokrenuti sudski postupak za raskid kupoprodajnog ugovora.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image