• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Subvencije i za kupovinu domaćih kamionaVIDEO

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić najavio je da će Vlada Srbije od oktobra subvencionisati kupovinu domaćih kamiona i građevinskih mašina.

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić najavio je danas da će Vlada Srbije od oktobra subvencionisati kupovinu domaćih kamiona i građevinskih mašina.

On je prilikom obilaska korporacije Fabrika automobila "Priboj" (FAP) kazao da će time omogućiti tom preduzeću da u boljoj ekonomskoj poziciji dočeka izbor strateškog partnera.

"Ponudićemo građevinskim firmama kamione FAP-a sa popustom od 20 odsto, što znači oko 15.000 evra za velike kamione, a priprema se program zamene starih kamiona za nove uz popust od 25.000 evra", kazao je Dinkić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije.

Ministar je istakao da je ideja da prodaja kamiona obezbedi veću proizvodnju u pribojskoj fabrici i naveo da se radi o meri koja je već uvedena kod prodaje "punta" proizvedenog u Kragujevcu i domaćih traktora.

Dinkić je kazao da će kupci imati mogućnost da kupe kamion na kredit od pet do sedam godina, sa kamatnom stopom od 4,5 odsto godišnje.

"Verujem da će na taj način FAP-ovi kamioni postati konkurentni na domaćem tržištu. Već smo imali preliminarne razgovore sa predstavnicima putara koji su zainteresovani da kupe značajan broj vozila, naravno ukoliko oni kvalitetom i cenom zadovolje", kazao je.

Dinkić je naveo i da će se raditi na pronalaženju strateškog partnera za FAP i dodao da će od 10. do 21.oktobra u Srbiji boraviti delegacija najvećeg kineskog proizvođača kamiona, sa kojom su on i predsednik Srbije Boris Tadić razgovarali tokom posete Pekingu i Šangaju.



"Razmotrićemo mogućnost zajedničkog ulaganja tako što ćemo mi ponuditi fabriku, a oni investirati u proizvodnju i obezbediti plasman vozila", kazao je ministar.

Dinkć je naglasio i da se razmatra razvoja namenskog dela programa u FAP-u , odnosno proizvodnje vojnih kamiona i mogućnostima plasmana na tržište.

Direktor FAP-a Mirko Stojović je rekao su obećanja koja su izneta prilikom današnje posete kao i dobra namera ministra Dinkića značajna prednost sa kojom će pribojska fabrika kamiona moći da konkuriše na domaćem tržištu.

Stojović je izrazio i očekivanja da će država pomoći u pronalaženju strateškog partnera kako bi se ta kompanija vratila na međunarodno tržište.

Ponovljeni tender za prodaju FAP-a proglašen je neuspešnim krajem maja pošto je jedinu ponudu dostavio konzorcijum firmi Lvovski avtobusni zavod iz Ukrajine i Siti transposrt konstrakšn investment iz Velike Britanije.

Ponuda nije ni otvarana jer je taj koznorcijum posle raskida ugovora o kupovini Prve petoletke iz Trstenika izgubio pravo da bude kupac nekog drugog preduzeća u Srbiji.

Prvi tender za prodaju FAP-a proglašen je neuspešnim krajem 2007. jer nije stigla nijedna obavezujuća ponuda, a tendersku dokumentaciju otkupila je samo češka kompanija Tatra.

FAP je ranije bio najveći proizvođač privrednih vozila na Balkanu, a zapošljava više od 1.000 radnika.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image