• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Francuzi zainteresovani za "Južni tok"

Francuska elektroenergetska kompanija "Elektrisite de Frans" (EdF) mogla bi ući u projekat izgradnje gasovoda "Južni tok", navedeno je prilikom razgovora premijera Rusije i Francuske Vladimira Putina i Fransoa Fijona.

Francuska elektroenergetska kompanija "Elektrisite de Frans" (EdF) mogla bi ući u projekat izgradnje gasovoda "Južni tok", navedeno je prilikom razgovora premijera Rusije i Francuske Vladimira Putina i Fransoa Fijona.

"Tema ulaska (te kompanije) razmatrana je na konstruktivnom planu", izjavio je Rojtersu sekretar za štampu ruskog premijera Dmitrij Peskov.

Ruski list "Komersant" objavio je u utorak da bi EdF mogao dobiti ne manje od 10 odsto učešća u projektu "Južni tok" u zamenu za zaključenje dugoročnih sporazuma o isporukama ruskog gasa elektranama te francuske kompanije.

Ruski "Gasprom", koji planira izgradnju "Južnog toka", nije komentarisao tu informaciju.

"Uskoro se planira potpisivanje memoranduma o saradnji između 'Gasproma' i EdF koji je parafiran pre nedelju dana", rekao je "Komersantu" neimenovani izvor u ruskoj vladi.

Drugi sagovornik tog lista, upoznat sa tokom pregovora, pojasnio je da da bi taj dokument mogao biti potpisan krajem septembra, tokom posete izvršnog direktora "Gasproma" Alekseja Milera Francuskoj.

Za sada je jedini partner "Gasproma" u "Južnom toku" italijanska kompanija ENI koja nije želela da kometariše mogući ulazak Francuza u taj projekat.

Prema mišljenju direktora kompanije "Ist Juropian gas analizis" Mihaila Korčemkina, pojava Francuza bi mogla oslabiti pozicije Italijana.

"Do sada je ENI nastojao da dobije velika prava u tom projektu, ne samo udeo u podvodnom delu, već i polovinu dobiti od tranzita gasa kopnom od Bugarske do Italije. Ulaskom kompanije EdF oni se moraju ponašati lojalnije prema 'Gaspromu'", smatra on.

Kompaniji EdF neohodne su, prema rečima izvora upoznatog sa pregovorima, dodatne količine gasa radi isporuka elektranama u Italiji (EdF je vlasnik 19,3 odsto udela u italijanskoj energetskoj kompaniji EDISON) i Mađarskoj (ima 95,57 odsto udela u firmi "Budapešti Eromu ZRt" koja upravlja petinom termoelektrana), preko čije će teritorije proći "Južni tok".

EdF je takođe vlasnik podzemnih skladišta gasa u Francuskoj.

Planirano je da gasovod "Južni tok", kapaciteta do 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje, bude pušten u rad 2015. godine.

On će proći po dnu Crnog mora iz Novorosijska do bugarske luke Varna, odakle se grana na severozapad i jugozapad Evrope. Izgradnja tog gasovoda bi trebalo da počne u toku iduće godine.

U aprilu je "Gasprom" saopštio da je druga francuska kompanija - "Gaz de Frans suec" (GDF) - otpočela pregovore o ulasku u projekat gasovoda "Severni tok" koji će po dnu Baltičkog mora povezati Rusiju i Evropu.

GDF bi u tom projektu u oktobru mogao dobiti devet odsto udela, izjavio je zamenik predsednika uprave "Gasproma" Aleksandar Medvedev.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image