• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZA KILOGRAM MALINE I DO 320 DINARA! Cena u Srbiji leti u nebo, voćari ipak u strahu zbog moguće katastofe

Autor Tamara Jovanović

Ove godine poskupeli su i preparati za zaštitu bilja.

 maline cena za kilogram poskupljenje

Otkupljivači malina u Srbiji desetak dana pre početka berbe nude proizvođačima cenu od 280 do 320 dinara za kilogram, a za organsku malinu od 340 do 360 dinara. 

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji Dobrivoje Radović rekao je da je cena porasla u odnosu na prošlu godinu kada je bila oko 220 dinara, ali da ona nije "sjajna" jer je sve poskupelo, od agrotehničkih mera do preparata za zaštitu.

Malina je 2007. i 2008. godine imala najbolju cenu i koštala od 2,4 do 2,7 evra po kilogramu što je približno sada ponuđenim cenama, ali je to, kako je rekao, samo nominalno izjednačenje, a realno je sve poskupelo nekoliko desetina odsto pa i sadašnja ponuđena cena ne vredi isto kao pre 13-14 godina.

Možda će vas zanimati

"Cena je porasla zbog smanjene ponude kod najvećih proizvođača Čilea i Poljske, a u Srbiji zbog štete od nevremena i zapušetnih malinjaka. Procena u ovom trenutku je da će u Srbiji ove godine rod biti prepolovljen u odnosu na prosečan od oko 82.000 tona", rekao je Radović. 

Istakao je da su prognoze o rodu preliminarne jer je nevreme sa gradom danas zahvatilo Lučane, Čačak, Guču, Požegu i tek će se videti kolika je šteta. 

On je rekao da su malinjake ove godine oštetili sneg, mraz i sada grad i da je ivanjički kraj pre nekoliko dana "spaslo to što je Ministarstvo poljoprivrede dupliralo broj raketa".

"Da pre nekoliko dana za 15 minuta nije ispaljeno 38 protivgradnih raketa u ivanjičkom kraju ne bi ostalo, verovatno, ništa", rekao je Radović. 

Dodao je da je, uprkos subvencijama, mali broj proizvođača osigurao malinjake jer su izgubili poverenje u osiguravajuće kuće koje ne procenjuju objektivno nastalu štetu. 

(MONDO/Beta)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image