• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povećane devizne rezerve NBS

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su u avgustu povećane za 374,5 miliona evra, najviše zahvaljujući sredstvima od MMF-a.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su u avgustu povećane za 374,5 miliona evra, najviše zahvaljujući dobijenih sredstava od MMF-a u iznosu od 380,4 miliona evra specijalnih prava vučenja Republike Srbije kod Fonda i poslednjeg dana tog meseca dostigle su iznos od preko 9,5 milijardi evra, saopštila je danas centralna banka.

Dinar je u avgustu nominalno apresirao prema evru za 0,1 odsto.

Izraženo u dolarima, devizne rezerve NBS su na kraju avgusta iznosile 13,6 milijardi dolara, a takav njihov nivo obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 381 odsto.

Uz devizne rezerve banaka, koje su 31. avgusta iznosile nešto iznad milijardu evra, ukupne devizne rezerve zemlje dostigle su oko 10,6 milijardi evra, odnosno 15,1 milijardi dolara dolara.

Do povećanja deviznih rezervi NBS u avgustu došlo je najviše zbog toga što je MMF, po osnovu alokacije sredstava, odobrio 346,7 miliona specijalnih prava vučenja, odnosno 380,4 miliona evra na račun specijalnih prava vučenja Republike Srbije kod MMF-a.

U toku avgusta po osnovu neto otkupa efektivnog stranog novca ostvaren je priliv u devizne rezerve NBS u visini od 5,7 miliona evra, što predstavlja smanjenje od 1,8 miliona evra u odnosu na prethodni mesec.

Iz deviznih rezervi NBS, u toku avgusta, isplaćeno je 16,9 miliona evra na ime izmirenja obaveza po osnovu stare devizne štednje, a plaćene su i obaveze prema inokreditorima u iznosu od 6,5 miliona evra.

Avgustovski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 441,9 miliona evra bio je na najnižem nivou od početka godine, a za 273,7 miliona evra niži nego u prethodnom mesecu.

U prvih osam meseci 2009. godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,7 milijardi evra.

U toku avgusta dnevne oscilacije kursa dinara bile su umerene, tako da NBS nije intervenisala i kurs se u potpunosti formirao pod uticajem tržišnih faktora na osnovu neposredne međubankarske trgovine.

U avgustu na svop aukcijama, koje NBS organizuje u okviru posebnih mera podrške finansijskoj stabilnosti za banke potpisnice FSSP-a, nije bilo ponuda banaka za svop kupovinu, odnosno svop prodaju deviza, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image