• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VUČEVIĆ O ZELENOJ AGENDI NOVOG SADA: Otpad koji je bio problem postaće ekonomski potencijal!

 Tamara Sekulović
Autor Tamara Sekulović

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević otkrio je na koje načine planiraju da sprovode Zelenu agendu u ovom gradu.

 milos vucevic zelena agenda u  novom sadu Izvor: Opština Stari grad

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ministarka zaštite životne sredine Republike Srbije Irena Vujović, direktorka Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) Daniela Funke i ambasador SR Nemačke Tomas Šib, obišli su kompostno polje u okviru JKP ''Gradsko zelenilo'' kao i postrojenje za tretman zelenog otpada sakupljenog sa javnih površina. Izgradnja kompostnog polja realizovana je u okviru projekta ''Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena (DKTI)'' uz podršku GIZ-a.

"Ova investicija pokazuje da Novi Sad i Srbija, u saradnji sa međunarodnim partnerima, ulažu u Zelenu agendu. Otpad koji je do sada predstavljao problem, adekvatnom preradom postaje ekonomski potencijal.Biomasa kompostiranjem dobija novu upotrebnu vrednost, pretvara se u humus i koristi se za ozelenjavanje i očuvanje prirodnih potencijala našeg grada. Hvala ambasadi Nemačke i GIZ-u na podršci, oni su izdvojili gotovo 400 000 evra, a Grad je uložio 40 miliona dinara iz budžeta u ovaj projekat čija vrednost nadilazi ekonomski parametar. Sa resornim ministarstvom sarađujemo i na velikom projektu na polju zalivnih sistema. Ove godine oni su za Novi Sad izdvojili nešto više od 90 miliona dinara i Grad još 30 miliona dinara za sveobuhvatni projekat zalivnih sistema u skladu sa dokumentacijom koju je JKP ''Zelenilo'' priložilo. Pred nama je veliki poduhvat izgradnje Regionalne deponije na kojem sarađujemo sa evropskim partnerima. Mislim da ćemo početkom naredne godine imati spremnu dokumentaciju za raspisivanje javnog poziva za projekat dizajna i izvođenje radova. Tu očekujemo veliko učećše granta iz evropskih fondova i podršku Ministarstva, a veoma brzo uslediće potpisivanje sporazuma i oko izgradnje centralnog prečistača otpadnih voda i izgradnje i rekonstrukcije gotovo 100 km kanalizacione mreže u Novom Sadu, odnosno u prigradskim naseljima kao što su Čenej i Kisač. Hvala zaposlenima u JKP ''Zelenilo'', oni imaju najniže plate, a svi očekujemo da imamo uredniji i zeleniji grad, tako da moramo i te ljude da osnažimo, da imaju bolje uslove za život i da budu motivisaniji za rad", naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Ministarka Irena Vujović ocenila je da se na primeru implementacije ovako inovativnih projekata vidi dobra saradnja Srbije i Nemačke.

"Novi Sad intenzivno radi na zaštiti životne sredine. Ovo je prvo postrojenje za preradu zelenog otpada, i organsko đubrivo koje se tako dobija imaće višestruku primenu, pre svega za ozelenjavanje i za grejanje, a neće više biti odlagan na Gradskoj deponiji. Sa Novim Sadom sarađujemo na različitim projektima ozelenjavanja, a biće ih još, kao i kapitalnih zelenih investicija", rekla je ministarka.

Direktorka Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju Daniela Funke izrazila je zadovoljstvo što je Novi Sad dobar primer primene cirkularne ekonomije koji će slediti u mnogim sredinama u Srbiji. Prema rečima Ambasadora Šiba cirkularna ekonomija ne znači samo smanjivanje otpada i proizvodnju reciklažnog materijala, već doprinosi zapošljavanju u određenim sektorima.

(Mondo/Grad Novi Sad)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image