• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PLATA SKOČILA NA 183.000: Biznis koji cveta u Srbiji - očekuje se ogroman priliv zaposlenih u naredne dve godine

Autor Veljko Petranović

Broj zaposlenih u računarskom programiranju u Srbiji u prethodnih pet godina je udvostručen - u prvom kvartalu 2016. bilo je 19.122 zaposlenih, a na kraju 2020. 38.179 ljudi u IT sektoru, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

 velika plata posao u srbiji Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Ona je nakon dodele priznanja i nagrada pobednicima konkursa "Programiraj svoj uspeh", u kome su učestvovali učenici sedmih i osmih razreda osnovnih škola u Srbiji, rekla da veruje da i u narednih pet godina možemo opet duplirati broj zaposlenih u ovom sektoru i da će u njemu raditi 80.000 ljudi.

Navela je i da su plate u IT-iju za proteklih pet godina znatno povećane jer je prosečna neto plata u januaru 2016. iznosila 127.000 dinara, da bi u decembru prošle godine narasla na 183.000 dinara.

Možda će vas zanimati

Brnabić je istakla da je Srbija među prvim zemljama koje su uvele informatiku kao obavezan predmet u osnovne škole i da je, zahvaljujući fondaciji Petlja program po kome uče deca u Srbiji jedan od najboljih. Naglasila je da je sve išlo brzo od ideje o uvođenju nastave do samog uvođenja i da je u tome dosta pomogla inicijativa Digitalna Srbija.

"Nastavićemo sa ovim što smo započeli a do 2023. godine biće završen proces digitalizacije škola u Srbiji", rekla je premijerka Brnabić.

Nagrađenim učenicima je poručila da su već sada ispred svojih vršnjaka i da će zahvaljujući stečenom znanju iz informatike, kasnije lakše rešavati probleme i razumevati uzročno posledične veze.

Konkurs "Programiraj svoj uspeh" organizovali su Privredna komora Srbije, Ministarstvo prosvete i fondacija Petlja a povodom završetka osmogodišnjeg školovanja prve generacije koja je imala informatiku kao obavezan predmet.

(MONDO/Tanjug)

Možda će vas zanimati

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gun ༕ Fon

Kad je to 0,000000001% lako je hvaliti...a šta ćemo sa ostali 99,9999999998% koji su dobili šutkartu i oni koji će dobiti i onih ostalih sa 34000😏⁉️

programer

Opet imam prosecnu platu u it u, ne vredi moram neko povecanje da teazim.

Veljko

Ako svi odu u programske računare onda se ovoj državi bliži kraj. Ako nema radnika onda nemaju ni oni šta da rade, plata radnika je 40000 do 60000 hiljada pa vi sada razmišljate da li je to realno.

special image