• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeo štrajk u Trajalu

Zaposleni u kruševačkoj fabrici proizvoda od gume Trajal počeli su danas štrajk zahtevajući redovnu isplatu zarada, povezivanje radnog staža i upošljavanje kapaciteta fabrike.

Zaposleni u kruševačkoj fabrici proizvoda od gume Trajal počeli su danas štrajk zahtevajući redovnu isplatu zarada, povezivanje radnog staža i upošljavanje kapaciteta fabrike.

Ispred Upravne zgrade preuzeća okupilo se oko 700 štrajkača, odnosno oko trećine ukupnog broja zaposlenih u Trajal korporaciji.

"Sada je poslednji trenutak da se nešto učini jer ulazimo u zimski, veoma težak period", kazao je okupljenim radnicima predsednik Samostalnog sindikata Trajal korporacije Milosav Vukojičić.

On je naveo da je štrajk prvobitno bio najavljen za 14. septembar, ali da je odložen kako bi se poslodavcu omogućilo da završi obavezne iz kupoprodajnog ugovora, pošto je Agencija za privatizaciju produžila bugarskoj Brikel rok za investicije do 27. septembra.

Vukojičić je kazao i da pogoni Trajalovih fabrika rade po nekoliko dana, a da potom po mesec ili dva meseca ne rade.

Predsednik fabričkog Samostalnog sindikata, koga je poslovodstvo suspendovalo pre nešto više od tri meseca, a koji je od pre 15 dana na bolovanju, u fabrički krug je ušao okružen radnicima, nakon "koškanja" sa radnicima obezbeđenja u Trajalu.

Fabričko obezbeđenje nije dozvolili sindikalcima da u krug preduzeća unese razglas.

Savetnik generalnog direktora Trajala Emil Čavdarov kazao je novinarima da je današnje okupljanje organizovao nelegitiman sindikalni Odbor i da štrajk smatraju nezakonitim.

Čavdarov je ponovio da će zaposleni, koji su napustili radna mesta, snositi posledice.

On je kazao da je poslovodstvo spremno da razgovara sa predstavnicima gradskog Samostalnog sindikata kao i sa članovima granskog Odbora tog sindikata.

Čavdarov je potvrdio da poslovodstvo nije uspelo da svim radnicima da isplati drugi deo julske plate, ali da će to biti učinjeno narednih dana, sa ukupnim kašnjenje od desetak dana.

On je odbacioa tvrdnje štrajkača da pogoni Trajala nisu uposleni i naveo da je u Fabrici autoguma uposleno je 70 odsto kapaciteta, u Fabrici teretne i industrijske pneumatike radi se sa oko 80 odsto kapaciteta, u Fabrici guma za dvotočkaše sa 30 odsto, dok u Fabrici eksploziva od 50 do 90 odsto kapaciteta, u zavisnosti od pogona.

Čavdarov je naveo i da su dva kamiona sa opremom za mašinu vrednu dva miliona evra, kojom bi bio ispunjen deo obaveznih investicija, stigla u fabriku, a da su još dva kamiona sa oprmom iz Nemaca na carinjenju.

Agencija za privatizaciju bi, prema njegovim rečima, 30. septembra trebalo da dođe u kontrolu izvršenja investicionih obaveza.

Kruševačka Trajal korporacija, koja zapošljava 2.400 radnika, je u novembru 2006. godine za oko 12 miliona evra, uz obavezne investcije od 25 miliona evra u prvih pet godina, prodata bugarskoj kompaniji Brikel.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image