• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veća ulaganja u infrastrukturu zemlje

Izlazak iz krize pratiće još jača ulaganja u infrastrukturu zemlje, izjavila je ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović.

Izlazak iz krize pratiće još jača ulaganja u infrastrukturu zemlje, izjavila je ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović.

Kalanovićeva je u intervjuu "Novostima" rekla da očekuje da Srbija sledeće godine dobije još 100 kilometara autoputa na Koridoru 10 i na prvoj deonici relacije Beograd - Južni Jadran.

Istakavši da je samo za ulaganja u puteve potrebno iz budžeta izdvojiti 10 milijardi dinara, ona je rekla da očekuje da za projekte u narednoj godini bude odobreno 25,9 milijardi dinara.

Kalanovićeva je istakla da je ova godina bila veoma teška jer je realizacija počela praktično tek od 22. maja i navela da je u ovoj godini ostvareno oko 30 odsto projekata.

"Zbog rebalansa i smanjenja budžeta izgubili smo tri meseca građevinske sezone. I pored toga, ja sam zadovoljna. Realizovano je više od 30 odsto projekata. Od izdvojenih 12 milijardi dinara, potrošeno je oko četiri milijarde. Promenom načina rada, mnogo smo novca i uštedeli", rekla je ministarka.

"Kada se saberu ulaganja u autoputeve (10 milijardi), lokalnu infrastrukturu (10 milijardi), vraćanje duga putarima koji je zaostao od prošlih vlada (2,9 milijardi) i tri milijarde koje NIP ulaže u projekte zajedno sa stranim partnerima, dobijamo cifru od 25,9 milijardi dinara za sledeću godinu. Takav smo budžet predstavili Ministarstvu finansija i očekujemo da taj novac bude odvojen. To je minimum", navela je ministarka za NIP.

"Pored 100 kilometara autoputa, nastavićemo da ulažemo u infrastrukturu najsiromašnijih opština. Na spisku poslova su i deonica Kragujevac - Batočina, kao i projekti koje realizujemo sa inostranim partnerima: most Borča - Zemun sa kineskim investitorima, magistralni put Novi Pazar - Sjenica sa turskom bankom i nastavak izgradnje infrastrukture za vodosnadbevanje sa nemačkom Razvojnom bankom", rekla je ona.

Kalanovićeva je rekla da je u neke opštine počelo da se ulaže posle više od dve decenije i da su, na primer, u siromašnom Trgovištu urađeni ulica, seoski put i vodovod.

"Od 143 projekta za ulaganje u najsiromašnije opštine, njih 83 na samom su kraju i do 1. novembra će biti završeni. Od preostalih 57 projekata, većina će biti gotova do kraja godine. Za te poslove ukupno je izdvojeno oko dve milijarde dinara, a do sada smo potrošili više od 800 miliona", navela je ona.

Na pitanje da li je počela da ocenjuje zaposlene u svom resoru, Kalanovićeva je odgovorila da je zaposlene u svom ministarstvu ocenjivala i prošle godine, tako da to za njih nije novo.

"Imali smo na početku 83 zaposlenih, a danas ih je 78. Moj zahtev će biti da smanjenje bude najmanje za 30 odsto. Na redu je objektivno ocenjivanje učinka i sigurno je da će oni koji ne zadovolje, morati da odu", rekla je ona. Ministarka je dodala da ima troje državnih sekretara i da će sigurno predložiti smanjenje.

Prema oceni Kalanovićeve, "političke turbulencije usporavaju sve, pa i infrastrukturalne projekte" i "nisu dobrodošle".

"Sledeća godina će biti bez političkih potresa. Prošli smo period konsolidacije u Vladi i sigurna sam da ulazimo u mirne političke vode", rekla je ona.

Kalanovićeva je istakla da će do kraka godine sigurno biti usvoje zakon o utvrđivanju nadležnosti i Statut Vojovodine.

"Pokrajina treba da dobije nadležnosti na osnovu evropskih standarda, kao i drugi regioni u Srbiji, ali i Srbija mora da ostane država sa značajnim uticajem centralnog nivoa", naglasila je ona.

Ministarka Kalanović je rekla da će tokom iduće godine biti osnovana unija regionalnih stranaka.

"To će biti savez G 17 plus sa regionalnim liderima kojima je na prvom mestu decentralizacija zemlje, ekonomski razvoj i integracije sa EU. Našli smo puno sagovornika i saboraca za tu ideju", rekla je ministarka.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image