• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smanjene devizne rezerve NBS

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su u septembru smanjene za 35,2 miliona evra i 30. septembra iznosile su 9.523,4 miliona evra, saopštila je danas NBS.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su u septembru smanjene za 35,2 miliona evra i 30. septembra iznosile su 9.523,4 miliona evra, saopštila je danas NBS.

Izraženo u dolarima, devizne rezerve su iznosile 13.927,7 miliona, a takav njihov nivo obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 384 odsto.

Uz devizne rezerve banaka, koje su poslednjeg dana septembra iznosile 1.159,9 miliona evra, ukupne devizne rezerve Srbije su iznosile 10.683,3 miliona evra, odnosno 15.624,0 miliona dolara.

Najveći uticaj na smanjenje deviznih rezervi NBS u septembru 2009, imalo je izmirenje obaveza prema inostranim kreditorima, u iznosu od 63,5 miliona evra.

Pored toga, banke su povukle 22,3 miliona evra izdvojenih kod NBS po osnovu obavezne devizne rezerve.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je 9. septembra 2009, po osnovu posebne alokacije sredstava, odobrio 41,7 miliona specijalnih prava vučenja, odnosno 45,2 miliona evra na račun specijalnih prava vučenja Republike Srbije kod MMF.

Takođe, značajniji prilivi ostvareni su na osnovu kredita od Evropske investicione banke i od Banke za razvoj Saveta Evrope u ukupnom iznosu od 14,2 miliona evra.

U toku septembra po osnovu neto otkupa efektivnog stranog novca ostvaren je priliv u devizne rezerve NBS u visini od 5,0 miliona evra, što predstavlja smanjenje od 0,7 miliona evra u odnosu na prethodni mesec.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru, u iznosu od 496,5 miliona evra, bio je za 54,6 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

U prvih devet ovogodišnjih meseci u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5,2 milijarde evra.

U toku septembra dnevne oscilacije kursa dinara bile su umerene, tako da NBS nije intervenisala i kurs je u potpunosti formiran pod uticajem tržišnih faktora na osnovu neposredne međubankarske trgovine.

Vrednost dinara prema evru bila je gotovo nepromenjena, pa je u septembru zabeležena nominalna apresijacija za svega 0,07 posto.

Na svop aukcijama, koje NBS organizuje u okviru posebnih mera podrške finansijskoj stabilnosti za banke potpisnice FŠP, u septembru nije bilo ponuda banaka za svop kupovinu, odnosno svop prodaju deviza, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image