• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ruske kompanije hoće da grade toplane u Srbiji

Ruske kompanije su zainteresovane za gradnju gasnih termoelektrana-toplana u Srbiji, a zanimaju ih termo i hidro potencijali, rekao je ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić

Ruske kompanije su zainteresovane za gradnju gasnih termoelektrana-toplana u Srbiji, a zanimaju ih termo i hidro potencijali, rekao je ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić, povodom predstojeće posete predsednika Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva Beogradu.

Energetika je temelj saradnje Srbije i Rusije i gasno-naftni aranžman je samo početak daleko šireg i dubljeg partnerstva, rekao je Škundrić za sutrašnje "Novosti".

On je istakao da očekuje visoku delegaciju iz ruskog "Gasproma", najavljen je Aleksandar Đukov, predsednik Upravnog odbora "Gaspromnjefta", a govori se i o dolasku prvog čoveka firme Alekseja Milera.

Prema rečima ministra, govoriće se i o projektu povećanja energetske efikasnosti i sistema upravljanja u "Beogradskim elektranama" vrednog oko 200 miliona evra, kazao je on.

Ruse interesuje i ulazak u vlasničku strukturu i nove investicije u "Petrohemiju", a to su pokazali kroz regulisanje otplate dugovanja, dodao je ministar.

Škundrić je zadovoljan dinamikom rekonstrukcije Naftne industrije Srbije i poslovnim rezultatima, pogotovo u drugom i trećem kvartalu.

"Sve ukazuje na oporavak. Pozitivne rezultate očekujem i u poslednjem kvartalu i NIS bi ovu godinu trebalo da završi u plusu", kazao je on.

Prema njegovim rečima, izgradnja "Južnog toka" imaće strateški značaj za privredu Srbije i obezbediće dovoljno gasa za tekuće i razvojne potrebe, a zemlja će postati interesantna za investitore zbog rezervi energenata i stabilnog snabdevanja.

"NIS je shvatio da mora da uđe u otvorenu utakmicu sa već prisutnim velikim naftnim kompanijama, koje su daleko tehnički opremljenije i čije rafinerije nisu pretrpele štete u bombardovanju kao što je slučaj s našim", dodao je ministar.

Za "Banstski Dvor " je naveo da je utisnuto uplo više gasa nego što smo imali prošle zime.

"U slučaju krize imaćemo dovoljno za daljinske sisteme i najvažnije institucije. Do kraja novembra biće završena linija za proizvodnju koja bi trebalo da obezbedi istiskivanje tri miliona kubika gasa dnevno. To je šest puta više nego zimus kada smo mogli vaditi svega pola miliona", kazao je Škundrić.

Za cene struje, rekao je da će se uraditi analizu kretanja industrijske proizvodnje tokom cele godine i onda doneti odluka.

Stav ministarstva je da se od iduće godine postepeno povećava cena, kako ne bi bilo inflatornih spirala i žestokih udara na budžete građana", kazao je ministar.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image