• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija u STO 2010.godine? (VIDEO)

Srbija bi 2010. godine trebalo da pristupi Svetskoj trgovinskoj organizaciji, izjavila je državni sekretar Ministarstva ekonomije Srbije Vesna Arsić.

Srbija bi 2010. godine trebalo da pristupi Svetskoj trgovinskoj organizaciji, izjavila je državni sekretar Ministarstva ekonomije Srbije Vesna Arsić.

"Nadali smo se da ćemo uspeti do kraja 2009. godine da završimo pregovore", kazala je ona agenciji Beta i dodala da to ne zavisi samo od Srbije već i od zemalja sa kojima Srbija tokom procesa pristupanja vodi pregovore o snižavanju carinskih barijera.



Kako je navela, tokom pregovora svaka od 153 zemlje članice može da zahteva da otvori pregovore sa Srbijom o snižavanju carinskih barijera, a uslovi koji se daju jednoj zemlji postaju deo pravila Svetske trgovinske organizacije i mogu ih koristiti sve zemlje članice.

Od početka procesa pristupanja Srbije STO 11 zemalja članica je zatražilo pregovore o visini carinske zaštite robe i usluga i o ostalim aspektima trgovine, kazala je Arsićeva i dodala da ne očekuje da još neke zemlje podnesu zahtev za pregovore jer nije uobičajeno da se to radi pri kraju pregovora.

"Završili smo bilateralne pregovore sa Norveškom, Švajcarskom i Kanadom, sa njima više nemamo spornih tačaka i očekujemo potpisivanje sporazuma", kazala je Arsićeva.



Srbija još pregovara sa Ekvadorom i Brazilom o poljoprivrednim proizvodima pošto je završila razgovore o industrijskim proizvodima, a u toku su razgovori sa SAD, Korejom i Ukrajinom.

Pregovori sa Ukrajinom će biti teški, kazala je Arsićeva i objasnila da je ta zemlja od Srbije tražila snižavanje ili ukidanje carinskih tarifa za veliki broj proizvoda, odnosno za čitave sektore ili grupe proizvoda.

To do sada nije zabeleženo, kazala je ona i dodala da je Srbija odgovorila na predlog Ukrajine i da će pregovore voditi kada završi pregovore sa većinom drugih zemalja i da će nastupiti zajedno sa Crnom Gorom, kojoj je Ukrajina takođe postavila veliki broj zahteva.

Arsićeva je kazala da se predstavnici Srbije trude da u pregovorima zaštite sektore koji su značajni za srpsku privredu i da traže tranzicioni period od tri do pet godina za te sektore i usluge.

"Zato u tome učestvuje i industrija preko komora. Uuvek preko komora preispitamo da li je (ono o čemu se pregovara) odgovarajući nivo zaštite", kazala je Arsićeva.

Ona je kazala da je značajno pristupiti Svetskoj trgovinskoj organizaciji ne samo zato što je to uslov za pristupanje EU, već zato što članstvo u STO pruža Srbiji mogućnost da pod povoljnim uslovima izvozi na tržište 153 zemlje članice.




Kako je navela, 95 odsto svetske trgovine odvija se u okviru članica STO.

Srbija je proces pristupanja započela u februaru 2005. godine, kazala je ona.

Do sada je održano sedam sastanaka radnih grupa za pristupanje Srbije STO, nekoliko bilateralnih rundi pregovora o otvaranju tržišta robe i usluga i nekoliko plurilateralnih sastanaka o uklanjanju trgovinskih barijera, fitosanitarnih i sanitarnih mera i subvencija u poljoprivredi, kazala je Arsićeva.

(Beta)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image