• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRBI U NEMAČKOJ REĐAJU KUTIJE ZA 2.000 EVRA! Koliko stvarno zarađuju naši "preko" - od plata će vam se zavrteti u glavi!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Poslovi za Srbe u Nemačkoj variraju od radnika u industriji do lekara, Srbi i dalje plaćeni manje od Nemaca ali mogu veoma dobro da žive.

 Posao u Nemačkoj za Srbe koji je najbolje plaćen Izvor: YouTube/Vosty120

Oko 450.000 Srba živi u Nemačkoj, i najveći broj njih radi na težim poslovima kao što je građevina. Ali mnogo ih je i u ugostiteljstvu gde zarađuju skoro 2.000 evra mesečno. Srbi koji su završili medicinu mogu da računaju i na iznos od skoro 7.000 evra mesečno!

Plate se značajno razlikuju i po gradovima, a nemački Zavod za statistiku objavio je podatke o zaradama. Mnogi Srbi rade i posao sa strane, pa tako zarade dve do tri hiljade evra radeći dodatno po dva do tri sata dnevno. Ako su završili fakultet, kao i Nemci, dobiće mnogo više novca, ali je i dalje na snazi pravilo da doseljenici zarađuju manje od lokalaca.

Možda će vas zanimati

Građevina

Zidar 2.900 evra
Tesar 2.700 evra
Keramičar 2.660 evra
Moler 2.350 evra

Zdravstvo

Medicinska sestra 2.600 evra
Maser 2.450 evra
Negovatelj starih 2.350 evra
Fizioterapeut 2.070 evra
Lekar 6.600 evra

Industrija

Rukovodilac proizvodnje 4.500 evra
Elektrotehničar 3.460 evra
Tehničar elektronike 3.140 evra
Zavarivač 3.000 evra
Radnik u proizvodnji 2.500 evra
Autolakirer 2.560

Transport

Vozač kamiona 2.400 evra
Vozač autobusa 2.200 evra
Vozač dostavljač paketa 2.100 evra
Magacioner 1.900 evra

Ugostiteljstvo i održavanje

Pomoćni kuvari do 1.900
Konobari oko 1.800
Sobarice, održavanje oko 1.800

Možda će vas zanimati

Najmanje zarade

Što su bolje kvalifikacije i poznavanje jezika, to su veće šanse za posao ali Srbi se uglavnom prijavljuju poznajući nemački samo površno, i sa diplomom srednje škole. U Nemačkoj, inače, najmanje zarađuju zaposleni u ugostiteljstvu i oni koji su zaposleni preko agencija. Tako, recimo, radnici i u hotelima i restoranima u proseku zarađuju do 1.800 evra, a sličnu zaradu imaju i frizeri, magacioneri. Zaradu od 2.000 i veću imaju vozači kamiona i autobusa i dostavljači, što su česta radna mesta za Srbe i strance u Nemačkoj. S druge strane, najbolje su plaćeni radnici u oblasti biotehnologije, finasijskih usluga i usluga osiguranja, energetike i IT sektor.

Primera radi lekari u Nemačkoj mesečno u proseku zarade i do 6.500 evra, dok su posle njih po visini prhoda IT stručnjaci koji zarađuju blizu 6.000 evra. I građevinski inženjeri dobro zarađuju, njihova plata mesečno ide i do 4.500 evra.

KAKO PRONAĆI POSAO U NEMAČKOJ?

Građani Srbije mogu raditi u Nemačkoj samo ako imaju dozvolu boravka i dozvolu za rad. Radna mesta mogu da potraže na brojnim specijalizovanim internet portalima. U Srbiji postoji i nekoliko agencija koje se bave nalaženjem posla u Nemačkoj. Jedan od čestih načina dolaska do posla i dalje je ipak preko poznanika koji već žive u ovoj evropskoj zemlji.

O vraćanju u domovinu najveći broj njih u Nemačkoj ne razmišlja. Iako većina po odlasku priča i planira da preko granice ostane neko kraće vreme potrebno da zaradi novac i da se potom vrati u svoju zemlju, malo ko od njih to i uradi. Razlozi su realni - mnogo veća zarada za isti rad nego u Srbiji, lagodniji život i kako tvrde, manje stresa, jurnjave, strahova za egzistenciju i pitanja kako porodici obezbediti bar osnovna sredstva za život.

(MONDO/Blic)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 86

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Moj primer

Ja radim u Edeku za 12€/brutto.18h nedeljno i na moj konto i sa mojom poreskom klasom 1,na kraju meseca primim 670€ .Toliko od mene

Moj primer

@Moj primer Izvinite greška,moja poreska klasa je 5!

Boss

Ja radim keramiku na crno od 17 do 20 eura po kvadratu. Covek koji ima papire radi od 25 do 30 eura po kvadratu. Delili smo stan po 300 eura, ali je uračunata i struja, voda, grejanje, wifi, djubre i parking. On placa sebi oko 1200 eura zdrastveno i samodoprinose. Ja ne placam nista ali sam morao da se krijem zbog policije. Zato sam uglavnom radio unutrasnje plocice. Imam kolegu zidara koji radi na 15 eura po satu. Brat mi vozi kamion i čisto mu ostaje oko 1500 eura dok plati sve dažbine. Hranu nisam racunao jer nema potrebe, jeftinije nego kod nas. Ako hoćete da radite ima novca, traže se majstori svih profila. Auto koji kod nas košta 3000 eura ja kupio za 1000. Ubedljivo smo najskuplja zemlja na Svetu a najmanja primanja. Tako da vidim ovde u komentarima da branite svoju vlast pa da je Srbija najbolja. Prevarili ste se, samo da uradim papire i neće me videti Srbija više, zao mi je to što kažem, ovde mi je dedovina i sve što sam gradio ali nista nisam zaradio a imam 50 god. Ovde ako radis posteno samo će slepci da vodis a da kradem ne umem. Moja zemlja je mene zvala 2 puta i to oba puta me gurnula u rat. Nisam ni izvinjenje dobio a kamoli nesto vise. Od poslova ovde sto sam radio ostaše dužni svi redom, a sećam se i kad sam radio za 5 maraka celi dan dok su drugi pakovali milione. Prosao sam kroz posao celu Evropu, sve na crno i svuda sam dobro zaradio. U Danskoj sam krečio zidove i tapete po 5 eura po kvadratu. Za 2 dana gotov stan, malo se izgubi vreme oko zaštite ali kad se krene valjkom može 150 do 200 kvadrata za dan da se okreci. Farbe su im dobre pa negde i jedna ruka pokriva. Ipak može da se zaradi mnogo više nego kod nas.

special image