• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oporavka srpske privrede nema na vidiku

Ekonomski savetnik premijera Srbije Boško Živković ocenio je da još "nema ni jedne fundamentalne promene" na osnovu koje bi se moglo tvrditi da je srpska privreda krenula uzlaznom putanjom.

Ekonomski savetnik premijera Srbije Boško Živković ocenio je da još "nema ni jedne fundamentalne promene" na osnovu koje bi se moglo tvrditi da je srpska privreda krenula uzlaznom putanjom.

"Neke dosadašnje procene pojedinih ministara u vladi bile su jednostavno pogrešne, jer su prerano interpretirani neki prethodni indikatori u kretanju industrijske proizvodnje", rekao je on za novi broj mesečnika "Ekonometar", koji će izaći u utorak.

Prema rečima Živkovića, relativan uticaj na rast industrijske proizvodnje, prerađivačke industrije i izvoza imalo je paljenje obe visoke peći u Smederevu i opravak reciklaže, dok, kako je istakao, "sve ostalo stoji tamo gde je i bilo".

On je napomenuo da je paljenje visokih peći u železari Ju-Es stil u Smederevu učinjeno zato što se dogodila havarija u železari te kompanije u Košicama, a ne što su se stvari u svetu bitnije promenile kad je reč o tržištu čelika.

Na pitanje kako vidi srpsku ekonomiju u 2010. godini, Živković je istakao da je previše nepoznanica da bi se dala iole ozbiljnija procena", ali da bio bio zadovoljan da ne bude gora od 2009. godine.

"Ne zna se ni orijentaciono koliki će biti prihod od privatizacije, a ni priliv novih kredita. I što je još važnije, ne zna se kad će konjunktura na svetskom tržištu krenuti uzlaznom putanjom, što bi povuklo domaću proizvodnju i izvoz", rekao je on.

Živković je ocenio da bi srpski zvančnici trebalo da vode računa o tome da novo zaduživanje države ima smisla ako se novac koristi u izgradnji infrastrukture.

"Zaduživanje radi pokrivanja budžetskog deficita i davanja raznoraznih subvencija, koje se svakog dana izmišljaju, ne vidim kao dobro rešenje. Politički je korisno na kratak rok, ali je na dugi rok vrlo opasno", rekao je član Ekonomskog saveta premijera Srbije.

Prema rečima Živkovića, takvo zaduživanje bi moglo vrlo brzo da dovede učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) "prema kritičnim vrednostima, tim pre što se najavljuju novi krediti".

Javni dug Srbije još je znatno ispod kritične vrednosti jer je, kako je rekao, njegovo učešće u BDP ispod 30 odsto.

"Prema Mastrihtskom sporazumu, granica ispod koje se javni dug države tretira kao optimalni je 60 odsto. Međutim, pošto je kod nas taj nivo tolerancije niži bilo bi mudro da se kao maksimalna moguća granica postavi 40 odsto, a ne 60 odsto", rekao je Živković.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image