• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rast stope nezaposlenosti do kraja godine

Beogradski Institut za tržišna istraživanja (IZIT) ocenio je da će stopa nezaposlenosti u Srbiji do kraja godine rasti i da će se taj trend nastaviti i sledeće godine, ne precizirajući kolika će ta stopa biti.

Beogradski Institut za tržišna istraživanja (IZIT) ocenio je da će stopa nezaposlenosti u Srbiji do kraja godine rasti i da će se taj trend nastaviti i sledeće godine, ne precizirajući kolika će ta stopa biti.

Saradnik IZIT-a Saša Đogović kazao je novinarima da je u Srbiji u avgustu ove godine bilo 1,8 miliona zaposlenih, što je za 0,4 odsto manje nego mesec dana ranije, a 8,1 odsto manje nego u istom periodu 2008. godine.

"Takav trend rasta nezaposlenosti će se nastaviti do kraja ove godine, a sasvim izvesno i tokom sledeće godine, što govori da se Srbija zaista nalazi u ekonomskoj krizi i bez obzira na puzajući rast industrijske proizvodnje", istakao je Đogović.

Prema njegovim rečima, zbog rastuće nezaposlenosti i pada kupovne moći stanovništva, trgovina na malo ne može da očekuje bolje rezultate ni tokom sledeće godine.

On je naglasio da je u septembru zabeležen osetan rast industrijske proizvodnje od 12,1 odsto. "Kada se tome doda i uticaj sezone, taj ekonomski indikator na mesečnom nivou beleži pomak od 3,1 odsto", kazao je Đogović.

Prema njegovim rečima, taj pomak je posledica zahuktavanja proizvodnjih aktivnosti u fabrikama koje su ponovo aktivirale proizvodnju u septembru.

Istakao je da je industrijska proizvodnja u septembru u Vojvodini povećana za 20,3 odsto u odnosu na mesec ranije.

Prema podacima IZIT-a na uzorku od 200 anketiranih preduzeća iz oblasti industrije, 65 odsto proizvođača ima diskontinuitete u proizvodnji, koji su u 61 odsto slučajeva uzrok nelikvidnosti, a 30 odsto posledica nedostajućih porudžbina.

Đogović je rekao da se 70 odsto anketiranih preduzeća zaduživalo kod poslovnih banaka. "Oko 65 odsto preduzeća je ulazilo u kreditne aranžmane radi premošćivanja problema likvidnosti, a 25 odsto radi izmirivanja ranije preuzetih kreditnih obaveza", istakao je on. Prema njegovim rečima, u pitanju su krediti za "preživljavanje".

Đogoviće je naglasio da je za pokriće prosečne potrošačke korpe u avgustu ove godine trebalo raspolagati sa 1,15 prosečnih neto zarada.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image