• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA PLAĆATE STRUJU SAMO 700 DINARA MESEČNO: Imate još malo vremena da se prijavite!

Autor Stefan Petrović

Ministarka je objasnila na koji način građani mogu da smanje račune za struju.

 shutterstock_64674850 Izvor: Shutterstock

Ministarka rudarstva i energetike Zorana MIhajlović istakla je da je raspisan konkurs za gradove i opštine za subvencionisanje ugradnje solarnih panela, dodjaući da bi ta procedura trebalo da bude završena početkom oktobra.

"Odmah nakon toga, opštine će raspisati dva javna poziva - jedan ka preduzećima koja će vršiti ugradnju, a drugi ka građanima. Realno je da građani krajem oktobra, početkom novembra potpišu prve ugovore", rekla je Mihajlović, dodajući da je prosečna potrošnja srpskog domaćinstva 400 kilovat-časova, a prosečan račun iznosi oko 3.500 dinara.

"Obično se ugrađuju solarni paneli od 5 kilovata koji proizvode 430 kilovat-časova, što znači da će građani plaćati samo fiksni trošak ka distribuciji od 700 dinara", rekla je ona, navodeći da takav panel košta između 3.500 i 4.000 evra, a u proseku traje 25 godina, a objasnila je i kako izgleda procedura prijavljivanja.

"Građanin se javlja na konkurs, dobija ugovor, dobija polovinu novca, firma instalira panel, distribucija je onda dužna da proveri da li je sve u redu u roku od 5 dana i onda daje dozvolu da energija ulazi u sistem", objansila je ona. je ministarka.

Kako je dodala, očekuje da do decembra budu postavljeni prvi paneli, a uz to se i svrnula na projekat zamene stolarije koji je ocenila kao uspešan.

"Ogromno je interesovanje, zato ćemo imati još jedan konkurs za stolariju, obezbedićemo novac, u novembru ili decembru će biti još jedan poziv", najavila je ministarka.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Biti pametan

Solarni paneli zavisno od jačine i veličine kreću se od oko 100 € na više, tako da svako može za manje od 4 k € da ugradi sve i uživa bez ikakve pretplate. Severne zemlje su to odavno uradile. Solarni paneli se ovde prodaju na svakom koraku

Nije nego

Panel je samo 3.500 i 4.000 evra (a ako ga sam ugradis, kupis polovan e onda neces moci u sistem) sve pare idu distribuciji i onda kada ne trosis nista placas samo "700 din"..Kao po prodavnicama "vec od 700 din" a evo pisu ljudi "Prosečni godišnji broj sunčanih sati je 2.096/24h=tj.87dana, s tim da su najsunčaniji jul i avgust tokom kojih sunca prosečno ima 10 sati dnevno, dok su najoblačniji meseci, sa prosečno 2 do 2,3 sunčana sata dnevno, decembar i januar." Znaci 365-87=278 dana opet placas neku cifru mnogo vecu od 700din..Das im 4k evra da bi im posle opet placao normalno i skupo..Neko je u distibuciji uvezao te panele, pa su otvorili firmu kao podizvodjaca radova da moze da se mulja (4k evra x broj dovedenih u zabludu) i udri po narodu, da probaju da izvuku sto vise, da nam isprazne dzepove.. Ako nam je Zorana tako savetovala, msm da tu dileme nema, sta mi znamo polupismeni prva generacija koja je sisla sa drveta (ps. uvek treba raditi upravo suprotno)..Skuplja zena za neku nekretninu, hotel, zgrade..ili i ona radi u bitcoinima? Sta Vi mislite?

Tech

Neka hvala. Kupicu sam svoje panele i napraviti sve onako kako se meni hoće. Još sa baterijama za skladištenje energije… ko zna možda se isključim sa mreže pa vam ne budem plaćao ni tih 700

special image