• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Godišnja inflacija u oktobru 5,2 odsto (VIDEO)

Godišnja inflacija u oktobru u Srbiji bila je 5,2 odsto, što je ispod donje granice planiranog raspona za taj mesec, koji iznosi od 6,3 do 10,3 odsto, izjavio je Radovan Jelašić.

Godišnja inflacija u oktobru u Srbiji bila je 5,2 odsto, što je ispod donje granice planiranog raspona za taj mesec, koji iznosi od 6,3 do 10,3 odsto, izjavio je danas guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić.

On je na konferenciji za novinare kazao da je u poslednja četiri meseca zabeležn pad potrošačkih cena od oko jedan odsto zbog pada cena poljoprivrednih proizvoda i cena pod kontrolom države, ali da se u novembru i decembru očekuje inflacija od oko 1,4 odsto.

Inflacija će na kraju 2009. godine biti oko 7,7 odsto, ocenio je Jelašić i dodao da je to u okviru planiranog raspona inflacije od šest do 10 procenata.



Guverner je ocenio i da će godišnji rast cena pod kontrolom države biti oko 16,9 odsto, od čega će dve trećine, odnosno 12,3 odsto biti rast kontrolisanih potrošačkih cena ne računajući rast cena naftnih derivata.

On je takođe, izjavio da će pad bruto domavćeg proizvodaSrbije u 2009. godini biti 2,8 odsto, što je manje od prethodne procene pada od tri procenta.

Jelašić je ocenio da se, nakon više od godinu dana, u trećem kvartalu ove godine očcekuju rast BDP-a od 4,1 odsto, u poređenju sa drugim kvartalom i da se od avgusta beleži povećanje industrijske proizvodnje.

"Ekonomska aktivnost u Srbiji beleži blagi oporavak, a njena održivost zavisiće od povećanja inostrane tražnje", kazao je Jelašić.

(MONDO/Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image