• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOBILI STE VAUČER I NISTE GA ISKORISTILI? Evo kada kreće ISPLATA novca i koje uslove morate da ispunite

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Tek malo više od 40 odsto zamenskih vaučera je iskorišćeno, evo kako da dobijete novac nazad.

 Isplata novca umesto vaučera za putovanje Izvor: RTS/screenshot

Aleksandar Seničić iz JUTA je rekao da od 1. januara 2022. godine kreće isplata novca građanima koji nisu iskoristili zamenska putovanja, da je procedura jednostavna, ali da su turističke agencije u nepovoljnoj finansijskoj situaciji.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije kaže da su očekivali da će biti veća iskorišćenost zamenskih putovanja, a realizovano je tek nešto više od 40 odsto zamenskih vaučera.

"Očekivali smo da taj podatak bude daleko veći, odnosno veća iskorišćenost zamenskih putovanja. Najmanje putovanja je iskorišćeno u Grčkoj. Pad u Grčkoj je negde oko 50 odsto", ističe Seničić.

Možda će vas zanimati

Dodaje da od 1. januara kreće isplata sredstava građanima koji nisu iskoristili zamenska putovanja, ukoliko ih ne iskoriste do kraja godine, kao i da će od 15. janura, u zakonskom roku, moći taj novac da podignu. Potrebno je da samo imaju potvrdu o zamenskim putovanjima, odnosno ugovor o putovanju i da se obrate svojoj turističkoj agenciji u kojoj su to putovanje uplatili.

Seničić ističe da situacija nije jednostavna u turističkim agencijama, jer nije moguće za dva ili dva i po meseca nadomestiti period kada zbog koronavirusa nisu radile.

"Biće veliki problem oko isplate novca, ukoliko, naravno, ne dođe do neke pomoći. U tom smislu, pre par meseci započeli smo inicijativu, obratili smo se resornom ministarstvu za pomoć turističkim agencijama u vidu namenskih kredita za povraćaj novca građanima koji nisu iskoristili ova putovanja. Očekujemo da se to realizuje do kraja godine", navodi Seničić.

Na pitanje da li će građani koji nisu iskoristili zamenske vaučere morati da podnesu posebnu dokumentaciju za povraćaj novca, Seničić kaže da to nije slučaj.

"Prema uredbi koju je usvojila Vlada Republike Srbije, za sva putovanja koja su uplaćena do 15. marta prošle godine, ukoliko nisu iskorišćena, trebalo je da dobiju od svih turističkih agencija kojima su uplatili aranžmane, potvrde o zamenskim putovanjima na kojima je jasno naznačeno: kada su uplatili, šta su uplatili, koliko se novca nalazi u turističkim agencijama", objašnjava direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

Dodaje da sa tom potvrdom, apliciraju kod turističkih agencija, kao i da novac koji su uplatili treba da dobiju.

"Procedura je vrlo jednostavna. Nadam se da, bez obzira na sve probleme koje imamo, da ćemo uspeti uz pomoć resornog ministarstva da te obaveze i realizujemo", smatra Seničić.

Govoreći o đačkim ekskurzijama za ovu školsku godinu, Aleksandar Seničić kaže da je preporuka Ministarstva prosvete da se one realizuju u zonama Srbije koje su zelene, ali da nije za očekivati da će u ovako teškoj epidemiološkoj situaciji roditelji da daju dozvole da deca putuju.

"To je još jedan od problema kada govorimo o zamenskim putovanjima, jer je ostao veliki broj neiskorišćenih putovanja, kada je reč o đačkom turizmu. Procenjujemo da je nivo obaveze koje imaju turističke agencije oko desetak miliona evra, samo kada je reč o đačkom turizmu. To će se rešavati u paketu sa svim ostalim povraćajima za zamenska putovanja", smatra direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić.

(MONDO/RTS)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image