• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Raskorak poslodavaca i nezaposlenih

Na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja trenutno je više od 720.000 osoba, od čega je oko 260.000 funkcionalno nepismenih, sa osnovnom školom ili bez završene osmoletke.

Na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja trenutno je više od 720.000 osoba, od čega je oko 260.000 funkcionalno nepismenih, sa osnovnom školom ili bez završene osmoletke, rekao je direktor službe Vladimir Ilić.

Od toga, na evidenciji je 200.000 mladih do 30 godina, među kojima je 45.000 funkcionalno nepismenih, dok njih 36.000 imaju visoko obrazovanje, rekao je u utorak Ilić na okruglom stolu o Predlogu strategije karijernog vođenja i savetovanja u Srbiji, sa akcionim planom.

On je upozorio da postoji veliki raskorak između potreba poslodavaca i onoga što nudi naš obrazovni sistem, kao i da se izbor zanimanja ne sme prepustiti stihiji, željama dece i roditelja.

Okrugli sto organizovalo je Ministarstvo omladine i sporta, u saradnji sa USAID i Beogradskom otvorenom školom i kako je na skupu istakla ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković, strategijom se sistemski rešava ova oblast, ali se istovremeno ohrabruje i pojedinac da "uzme stvar u svoje ruke".

Problemi zapošljavanja, zaposlenosti i nezaposlenosti ključna su pitanja razvoja svakog društva, rečeno je na skupu, na kojem je ocenjeno da se u tom segmentu najdirektnije i najvidljivije susreću obrazovanje i tržište rada.

Osnovni cilj donošenja strategije jeste definisanje mehanizama za uspostavljanje sistema karijernog vođenja i savetovanja u Srbiji, kako bi se što bolje iskoristili ljudski resursi, kroz stvaranje jasne veze između sistema obrazovanja i tržišta rada, ukazano je tokom javne rasprave.

Kako je rečeno, karijerno vođenje i savetovanje jedan je od osnovnih instrumenata razvoja ljudskih potencijala kojim se postižu kako obrazovni ciljevi tako i ciljevi ekonomskog razvoja i ciljevi socijalne jednakosti i uključenosti.

Skupu je prisustvovala zamenica direktora Misije USAID u Srbiji Merilin Šmit, pomoćnica ministra ekonomije i regionalnog razvoja Ljiljana Džuver, kao i ministar prosvete Žarko Obradović koji je istakao da su novi ogledni obrazovni profili sve popularniji.

Pokazalo se da su učenici koji su upisali jedan od 63 ogledna progama stekli visok nivo znanja i veština i da ih poslodavci radije angažuju, istakao je Obradović na skupu.

Obradović je rekao da se nažalost u Srbiji obrazovanje još razume kao trošak, a ne kao investicija.

Obrazovani sistem želimo da koncipiramo tako da omogući svakom pojedincu da razvije svoje potencijale, da se osposobi da znanje može da upotrebi u svakodnevnom životu, da se obezbedi mogućnost stalnog usavršavanja radi efikasnijeg prilagođavanja na brze promene, rekao je Obradović.

(agencije/MONDO, ilustracija Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image