• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na bolovanje zbog H1N1 i bez doznaka

Predsednik Privredne Komore Beograda predložio je da se zbog epidemije novog gripa odsustvo zaposlenih konstatuje kao bolovanje i kada nisu u mogućnosti da odsustvo pravdaju izveštajem lekara.

Predsednik Privredne Komore Beograda Milan Janković predložio je da se zbog epidemije novog gripa odsustvo zaposlenih konstatuje kao bolovanje i kada nisu u mogućnosti da odsustvo pravdaju izveštajem lekara.

Kako se navodi u saopštenju, rešenje bi bilo optimalno i za zaposlene i za poslodavce, kako bi medicinske ustanove mogle efikasno da pruže pomoć najugroženijima.

To je predloženo u funkciji preporuke Ministarstva zdravlja, da nije neophodno da se oboleli neposredno javljaju lekaru zbog otežanog funkcionisanja zdravstvenih ustanova u nastaloj vanrednoj situaciji.

Jedna od mogućih negativnih posledica epidemije gripa može biti i odsustvo više od 40 odsto radnika s posla, rečeno je na seminaru "Funkcionisanje organizacija u uslovima pandemije gripa", koji je organizovan u Privrednoj komori Beograda.

Takvo stanje, kako je istaknuto, može da ugrozi poslovanje svakog preduzeća, a način da se ublaže posledice jeste pravovremena reakcija u pripremi i sprovođenju odgovarajućih akcionih planova.

Rukovodilac centra za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja dr Nevenka Žakula je istakla da je najvažnija edukacija zaposlenih o gripu i drugim respiratornim oboljenjima, kao i načinima kako da se zaštite.

"Neophodno je da naučimo sve ljude koji su bolesni da ne dolaze na posao, jer ako jedan u kancelariji kašlje i pri tom sedi sa pet kolega osam sati dnevno, sigurno je da će se još neko razboleti", rekla je ona.

Predsednik PKB Milan Janković je ocenio da je pitanje na koga će "pasti teret ispunjavanja svakodnevnih radnih obaveza", ukoliko 40 odsto radne populacije ne bude za to sposobno.

"Država nema slobodnih sredstava, privreda nije dovoljno konkurentna i finansijski sposobna da krene u nove proizvodne procese koji bi doneli sredstva", rekao je Janković i dodao da će privreda Srbije i Beograda doći u nezavidnu poziciju ako ne bude saradnje između privrede, države i sindikata.

Prema njegovim rečima, punjenje zdravstvenog i penzionog fonda će, takođe, biti ugroženo neispunjavanjem obaveza privrede, sav teret tokom perioda bolovanja preuzeće poslodavci u prvih 30 dana, a nakon toga država.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image