• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na top listi u regionu 23 kompanije iz Srbije

Najbolje plasirani je NIS - na trećem, EPS na osmom, "Delta M" na devetom mestu, dok je "PTT Srbija" na 12 poziciji. Hrvatski "Agrokor" ima najveći prihod od 3,8 milijardi evra.

Na listi 100 najboljih kompanija u "Adrija" regionu nalaze se 23 firme iz Srbije, od kojih su najbolje plasirani NIS - na trećem, EPS na osmom, "Delta M" na devetom mestu, dok je "PTT Srbija" na 12 poziciji, objavila je revizorska kompanija "Diloit" u ponedeljak, na osnovu rezultata istraživanja za 2008. godinu.

Direktor Sektora za finansijsko savetovanje "Diloita" Radoš Ilinčić je naveo da je na top-listi 38 kompanija iz Slovenije, 30 iz Hrvatske, pri čemu je najveći broj firmi - 34, iz sektora proizvodnje robe široke potrošnje i sektora energetike.

Na prvom mestu je hrrvatski "Agrokor", sa prihodom od oko 3,8 milijardi evra, zatim sledi "INA Grupa" (3,75 milijardi evra), treći je NIS sa prohodima od prodaje od oko 3,71 milijardi evra i padom dobiti od 49 miliona evra.

Na listi Top 100 kompanija, na 8. mestu je EPS sa prihodom od 1,68 milijardi evra, na 9. je Delta M (1,64 milijardi evra), na 12. PTT Srbija (1,39 milijardi evra), Direkcija EPS-a (1,16 milijardio evra), US Stil Srbija je na 18. mestu (1,03 milijardi evra), na 19. je Telekom Srbija (1,01 milijardi evra), na 28. je Srebijagas (0,74 milijardi evra), na 32. je Delta Maxi, Termoelektrane "Nikola Tesla" na 38. mestu, "Jugorosgaz" na 39. mestu, Lukoil - Beograd na 49. mestu...

Ukupni prihodi od kompanija iz energetskog sektora porasli su za 22 odsto, u odnosu na 2007. godinu, što je znatno više od prosečne stope rasta na listi 100 kompanija u regionu, koja je iznosila 16 odsto.

Govoreći o top listi 25 banaka u "Adrija" regionu, Ilinčić je istakao da je vodeću poziciju zauzela slovenačka NLB banka, a među prvih deset nema nijedne iz Srbije.

Najbolje rangirana je banka u Srbiji je "Inteza" na 11 mestu, Komercijalna banka na 17, "Rajfajzen" na 18, "Eurobank EFG" na 23 mestu, dok je poslednja je "Hipo-alpe-adria" banka.

Kada je reč o 25 najačih osiguravajućih društva u "Adrija" regionu, na prvom mestu se nalazi slovenačko "Triglav osiguranje", a najbolje plasirano osiguravajuće društvo iz Srbije je "Dunav osiguranje" na šestom mestu, sledi "DDOR Novi Sad" na sedmom, "Delta đenerali" na 11 i "Viner štediše" na 18 mestu.

Ilinčić je ocenio da se u 2009. gidini očekuje pad poslovanja u energetskom sektoru, pogotovo u naftnoj industriji, zbog pada cene tog energenta na svetskim berzama.

On je ocenio da će oporavak ekonomija u "Adria regionu" uslediti tek u poslednjem kvartalu 2010. godine.

"Adria" region obuvhata bivše jugoslovenske republike Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image