• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STIŽU NOVA POSKUPLJENJA DO KRAJA GODINE! Divljaju cene namirnica u Srbiji, a evo i kad će se smiriti

Autor Tamara Jovanović

U prethodnom periodu, građani Srbije ostali su zatečeni skokom cena osnovnih životnih namirnica.

 Novo poskupljenje namirnica u Srbiji Izvor: YouTube/Printscreen/ DOORS OF HEALTH

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), hrana i piće su u septembru poskupeli za 2,3 odsto, usluge restorana i hotela za 0,8 odsto, a struje i gasa za pola procenta. Direktor RZS Miladin Kovačević kaže da se smirivanje cena može očekivati već sledeće godine. On navodi da su cene hrane i pića glavni faktor porasta cena u septembru u odnosu na avgust.

"Ove cene su u septembru u odnosu na avgust porasle za 2,6 odsto, a najveći udeo u njihovom rastu su imali meso i sezonsko povrće, koje značajno vuče indeks cena", rekao je Kovačević.

Možda će vas zanimati

On je, gostujući na "RTS-u" istakao, da je, kada se gleda cela ova godina, najznačajniji bio rast cena energenata, što se dešavalo od početka godine i dodao da je cena nafte prošle godine bila ispod 30 dolara po barelu, a da je sada premašila 80 dolara.

Govoreći o mogućim daljim kretanjima istakao je da se do kraja godine može očekivati još povećanja cena raznih proizvoda, a na osnovu onoga što Ministarstvo finansija predviđa u planiranju budžeta, a pre svega u nacrtu rebalansa ovogodišnjeg budžeta, da smirivanje cena može uslediti naredne godine.

"Prema prognozama MMF-a u poslednjem izveštaju, rast cena je u najvećoj meri posledica disbalansa koji je napravila pandemija, a koji se ogleda u neusklađenosti ponude i potrošnje", rekao je Kovačević.

Kada je hrana u pitanju, poskupljenja se nekako ovih dana najčešće vezuju za ulje koje se prodaje i za 225 dinara za litar ili za junetinu koja ide i do 950 dinara za kilogram. Jedan trgovac, kaže međutim, da poskupljuje bukvalno sve i da im je promena cena na rafovima postalo redovan posao, mnogo češći nego ranije.

"Skuplji je delikates, toalet papir, brašno tip 400 bilo je 65 dinara, sad je 74, imamo i veće cene šećera, sokova.... Čokolade od 100 grama koje su do skora bile 120, sad su 148 dinara, skuplja je i higijena. Kilogram buta junetine sada je 1.050 dinara", kaž trgovkinja koja godinama radi u jednom velikom prodajnom lancu.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 43

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Yupi

Glavni razlog za poskupljenje je STRUJA ljudi, zasto je struja poskupela?! Svedoci smo zadnjih godina koliko je elektrana unistilo nasu prirodu a zbog cega,zbog struje jel da?! Pa gde tolika struja ide?! Zasto je najskuplje placamo?! Zasto zasto ?!hm.......

Povrtar,stocar

Samo lazu......ljudi nema razloga ta dizanje cena povrca a ni junetine...kada proizvodjacima placaju koliko oni hoce. Junetinu placaju kao sto su i placali pre 6meseci i kao sto su placali pre pandemije kilogram zive junetine placaju od 2e=235dinara do 2,2e= 260 dinara ...a o povrcu da ne pricam pogotovu veliki lanci kada je tikvica placana proizvodjacima 20din u marketima je bila 70din... mleko mlekare placaju 30 dinara a kada ga prerade i naprave (pavlaku,maslac,kiselo mleko) ostatak strpaju u flasu i cenu u prodavnici znate... tesko nama i vama,a za njih se ne brinem..

SLBbezP

Jos je jeftino cim vi kukate na internetu.Znaci za telefone i internet imate a za lebac i kiflu nemate.Samo neka dizu, kad smo poklali sve sto smo imali po stalama i torovima jer nam je cena kilograma zive vage bila niza nego li sto je cena kilograma hrane a gospodi po gradovima moralo da se servira jeftino meso i ostala rana zbog socijalnog mira.E sad cena zitarica idu gore, suncokret ide gore, soja isto a ambari puni.Mozda doslo vreme da se gospodo vratite na sela odakle ste pobegli ko muve bez glave.

special image