• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banatski dvor u kontrolnoj sobi "Gasproma"

Iz jedne kontrolne sobe u centrali kompanije "Gasprom" u Moskvi, na ogromnom ekranu površine oko 30 kvadratnih metara, prati se eksploatacija, prerada i transport gasa u celoj Rusiji, Evropi, a pratiće se i radovi u podzemnom skladištu gasa u Banatskom Dvoru

Iz jedne kontrolne sobe u centrali kompanije "Gasprom" u Moskvi, na ogromnom ekranu površine oko 30 kvadratnih metara, prati se eksploatacija, prerada i transport gasa u celoj Rusiji, Evropi i bivsim republikama SSSR, a svoje mesto na tom ekranu naći će i podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru.

Odatle je, prema rečima zamenika šefa dispečerskog sistema "Gasproma" Anatolija Paramonova, prošle zime utvrđeno da Ukrajina za sebe zadržava gas iz Rusije namenjen evropskim zemljama, poređenjem količina gasa koje su ušle u Ukrajinu i koje su izašle u ostale zemlje.

Kako ističe Paramonov, kada je utvrđeno da Ukrajina krade gas, u početku je za toliko bila ograničena isporuka gasa toj zemlji, a zatim je i potpuno ukinuta jer je Ukrajina sav isporučeni gas uzimala za sebe.

On je u razgovoru sa grupom srpskih novinara, koji su bili u poseti sedištu "Gasproma" u glavnom gradu Rusije, ukazao da se Ukrajina sada ponaša po pravilima, traži određene količine gasa i za njih plaća, a obim tranzita ka Ukrajini manji je nego prošle godine jer Evropa zakupljuje manje količine gasa za 10 do 15 odsto.

Na ekranu u kontrolnoj sobi prikazana je na crnoj pozadini objedinjena šema magistralnih gasovoda Rusije, koja je tesno povezana sa evropskim sistemom gasovoda, napomenuo je Paramonov.

"Iz ove sobe vodi se računa da obim resursa u svakom trenutku bude jednak obimu isporuke", naveo je on.

Na ekranu je u svakom trenutku prikazano vreme u sibirskom gradu Tjumenu, jednom od centara proizvodnje i prerade nafte, zatim u Moskvi i Berlinu, gde se nalazi veliki dispečerski centar za Evropu.

Prema rečima Paramonova, iz kontrolne sobe ne mogu da se isključuju gasovodi, već se samo daju naređenja, i do sada se nije desilo da neko naređenje ne bude izvršeno.

On je objasnio da zahtevi za isporuku gasa u centralu "Gasproma" stižu petkom za sledeću nedelju, i te narudžbine se svakodnevno u večernjim časovima koriguju i utvrđuju tačne količine gasa za isporuku.

Paramonov je naveo da u Rusiji potrošnja gasa zavisi od spoljne temperature, tako da "Gasprom" od hidrometeorološkog centra dobija prognozu dva puta dnevno i pravi proračun potrošnje za sledeći dan.

"Kada dobijemo zahtev za isporuku, imamo prognozu vremena i znamo koliko gasa će biti potrebno", precizirao je on.

Paramonov je napomenuo da transport gasa od nalazišta do potrošača u opslužuje mreža gasovoda duga 160.000 kilometara, kao i da "Gasprom" u Rusiji ima tridesetak podzemnih skladišta gasa.

Leti u njih, prema njegovim rečima, može da se smesti 400 miliona kubnih metara dnevno.

Paramonov je naveo i da u okviru "Gasproma" posluje vise od 20 kompanija za eksploataciju, preradu i transport gasa i nafte, a na nivou cele kompanije radi 300.000 ljudi.

Prvi gasovod napravljen je 1946. godine na liniji Saratov - Moskva, a sada taj gasovod ne radi kao magistralni, već kao linijski.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image