• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Holandsko-srpski autobusi za Evropu (VIDEO)

Holandska kompanija VDL Bus&Coach i srpska Neobus zajedno će proizvoditi međugradske autobuse tipa Lexio za izvoz na evropsko tržište u vrednosti od 30 miliona evra.

Holandska kompanija VDL Bus&Coach i srpska Neobus zajedno će proizvoditi međugradske autobuse tipa Lexio za izvoz na evropsko tržište u vrednosti od 30 miliona evra, predviđeno je ugovorom o partnerstvu te dve firme koji su potpisali njihovi direktori Henri Kolen i Radenko Kostić u sredu.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić, koji je rekao da je to prva u seriji dobrih vesti u srpskoj automobilskoj industriji.

On je istakao da je Vlada Srbije prepoznala značaj posla srpsko-holandskog partnerstva i podržala ga kreditom od 2,7 milona evra iz republičkog Fonda za razvoj - kreditom od 1,5 miliona evra na dve godine za trajna obrtna sredstva i još 1,2 milona evra kredita za osavremenjivanje opreme.

Glavna tržišta za nove autobuse biće Francuska, Italija i Nemačka, a prema Dinkićevim rečima planirana je proizvodnja 450 autobusa u naredne tri godine.

Dinkić je ocenio da je novosadska firma Neobus primer uspešne privatizacije, koja će od početnih 136 zaposlenih, za potrebe novog posla zapošljavati 240 radnika.

"Iz ovog posla profitiraće domaći kooperanti jer će proizvoditi delove za te autobuse", dodao je ministar.



Domaćin potpisnicima ugovora u rezidenciji Ambasade Holandije u Beogradu bio je holandski ambasador Ron van Dartel, koji je ukazao na značaj sklopljenog posla srpske i holandske firme za njihov nastup na trećim tržištima, ali i za unapređenje trgovinske razmene Srbije i Holandije.

Najvažnije je što će ovaj projekat saradnje unaprediti izvoz Srbije, napomenuo je Ron van Dartel.

Direktor VDL grupacije Henri Kolen je rekao da je prototip novog autobusa već predstavljen na najprestižnijem internacionalnom sajmu, gde je dobro ocenjen i izrazio uverenje da će biti dobro plasiran i na tržištu Evrope.

Direktor Neobusa Radenko Kostić je najavio da serijska proizviodnja autobusa kreće sledeće nedelje, ističući da je planirano 150 autobusa godišnje, odnosno tri nedeljno.

On je rekao da su to autobusi tipa Lexio za prigradski i međugradski saobraćaj, a za potrebe francuskog tržišta predviđeni su za prevoz đaka.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić.

Kostić je rekao da će se proizvoditi dve vrste autobusa, od kojih je jedan dužine 12 a drugi 13 metara. Autobusi će imati od 53 do 63 sedišta.

On je naveo da je pojedinačna cena jednog takvog autobusa kreće od 160.000 do 180.000 evra, u zavisnosti od tržišta i ukazao da će se više od 90 odsto proizvodnje plasirati na strano tržište, dok će se preostala proizvodnja plasirati na domaćem tržištu u skladu sa potrebama i mogućnostima domaćih kupaca.

"Neobus" je kupio biznismen iz Saudijske Arabije Ala Mag Hrabi 2004. godine.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image