• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POSKUPEO OGREV, A ZIMA SVE BLIŽE: Mnogi u strahu i zbog nestašice peleta, evo kada se očekuje PAD CENA

Autor Tamara Jovanović

Hladniji dani samo što nisu došli, a mnogi građani muku muče sa višim cenama, ali i nestašicom ogreva.

 Kada će ogrev za zimu biti jeftiniji Izvor: MONDO, Bojana Zimonjić Jelisavac/Stefan Stojanović/YouTube/Screenshot/Goran Sivački

Vladina Radna grupa za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima kaže da je, uprkos krizi na evropskom energetskom tržištu, situacija u Srbiji je stabilna. Navode da toplane dobro greju, kao i da gasa i struje ima dovoljno. Upućeni ocenjuju da je poremećaj na tržištu peleta izazvala velika potražnja i da će se situcija normalizovati početkom novembra.

Stovarišta ogreva su poluprazna, jer sve što stigne odmah se isporučuje kupcima. Za samo mesec dana cena peleta skočila je za 30 odsto, pa tako tona košta oko 260 evra. A kubik ogrevnog drveta skuplji je 500 do 1.000 dinara.

Možda će vas zanimati

"Oko 30 metara izgorimo, ali samo drva, bagrem. Oko 500-600 evra tih 30 metara iznesu, iako moje sečemo", kaže Stanoje Stevanović iz Jagodine, dok njegov sugrađanin Toplica Antić već mesec dana čeka da kod njega dođu ljudi koji seku i cepaju drva.

"Nažalost, gužva je, valjda velika potražnja, videćemo šta će da bude. Do snega će da dođu valjda", rekao je Antić i dodao da su i proizvođači i snabdevači saglasni su u oceni da je pelet najtraženiji i da je ovog oktobra tražnja bar tri puta veća nego ranijih godina.

"Ogrevnog drveta i uglja imamo dovoljno, te je i snabdevanje redovno. Što se tiče peleta, tu ima manjih problema i očekujemo stabilizaciju u narednom periodu", rekao je Saša Krivokapić, vlasnik stovarišta u Prokuplju.

BIĆE DOVOLJNO PELETA

U jednom preduzeću u Požegi ističu da u prethodne tri godine pelet nije bio tražen kao što je slučaj sa ovom grejnom sezonom. Kako kažu, nakon dosta ugrađenih kotlova na pelet, on se masovno traži, te ozbiljno razmišljaju da naredne godine pojačaju proizvodnju.

Prema analizama, na pelet se trenutno greje više od 100.000 domaćinstava a interesovanje raste, što je podstaklo i trenutni rast cene. Ipak, normalizacija se očekuje već za dve, tri nedelje.

Stručnjaci demantuju glasine da je tržište preplavljno peletom lošeg kvaliteta. Kažu, kontrole su stalne, ne samo peleta domaće proizvodnje, već i iz uvoza.

(MONDO/RTS)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Alfa

imam centralno na drva, uvek se uzmu tako krajem maja, pocetkom juna, lepo se osuse do zime, imam ogromnu radionicu gde ih drzim, uvek imam na zalihama drva za dve zime. Drva od ove godine cu loziti 2022 godine, sad cu loziti drva iz 2020. Ko normalan kupuje drva pred zimu, tad su i sva vlazna I nikakva. Drva su zakon, ne zavisim od drzave, ne zavisim od Rusije dal ce da zavrne plin, ne zavisim od struje. Jos kad upalis kamin a drva pucketaju, vatrica, milina svako vece

mikac

5 tona peleta 1300e pa to je skuplje nego centralno i to duplo

Beogradska seljačina

Greje nas ljubav ka SFRJ.

special image