• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budžet do kraja nedelje?

Vlada Srbije će do kraja nedelje razmatrati budžet za 2010. godinu i očekuje se da će u prvoj sedmici decembra Zakon o budžetu za narednu godinu biti i na dnevnom redu parlamenta Srbije, saznaju Novosti u Vladi Srbije.

Vlada Srbije će do kraja nedelje razmatrati budžet za 2010. godinu i očekuje se da će u prvoj sedmici decembra Zakon o budžetu za narednu godinu biti i na dnevnom redu parlamenta Srbije, saznaju Novosti u Vladi Srbije.

"Narednih dana biće odlučeno da li će se budžet razmatrati na redovnoj sednici u četvrtak, ili će se ovom dokumentu posvetiti posebno vreme u petak, 27. novembra", pišu Novosti.

List dodaje da je ova dinamika uobličena na posebnom sastanku koji je premijer Srbije Mirko Cvetković održao sa ministarkom finansija Dianom Dragutinović.

Prethodno, u petak, nacrt budžeta zajednički su analizirali i dali mu "zeleno svetlo" predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Cvetković i potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić.

Sada se samo očekuje da nacrt budžeta narednih dana dobiju svi ministri, kako bi svoje eventualne primedbe mogli da dostave Ministarstvu finansija, pišu Novosti.

Vlada je, kao i mnogo godina ranije, "probila" rok za usvajanje budžeta za narednu godinu. On je, kao što je poznato, istekao 1. novembra, podsećaju Novosti.

U Vladi Srbije, međutim, ne negirajući probijanje zakonski utvrdenog roka za donošenje plana prihoda i rashoda države za narednu godinu, podsećaju da je bilo za očekivati da se na pripremi budžeta ozbiljnije poradi tek kada se postigne saglasnost o budžetskoj politici za 2010. godinu sa Misijom MMF.

"Budžet bi, prema dogovoru sa MMF, trebalo da bude usvojen dve nedelje pre zakazane sednice Izvršnog odbora MMF, koji će se održati 21. decembra", rečeno je Novostima u Vladi Srbije i ukazano da se upravo na toj sednici očekuje potvrđivanje nastavka aranžmana koji Srbija ima sa tom institucijom.

Budžet za narednu godinu načelno je dogovoren početkom novembra, a od tada se intenzivno radilo na njegovom "doterivanju". U odnosu na prethodnu godinu, javna potrošnja će za 2,5 odsto bruto društvenog proizvoda biti manja nego u ovoj godini.

Očekuje se da će se, uz budžet za narednu godinu, razmatrati i rebalans ovogodišnjeg, koji će, s obzirom da je kraj godine, samo pokriti finansijske aktivnosti države u prethodnih nekoliko meseci. Kako je Novostima potvrđeno, minus u državnoj kasi za ovu godinu biće nešto manji od planiranih 4,5 odsto bruto društvenog proizvoda. Naime, prihodi su prethodnih meseci bili veći od planiranih, dok su neki nameravani rashodi prebačeni za narednu godinu.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image