• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić: Zaduživanje za razvoj je moralno VIDEO

Predsednik Srbije izjavio je u Leskovcu da se Srbija zadužuje da bi se razvijala država, a ne za podmirivanje plata i penzija, i to je zaduživanje nazvao "moralnim zaduživanjem".

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Leskovcu u ponedeljak uveče da se Srbija zadužuje u inostranstvu kreditima da bi se razvijala država, a ne za podmirivanje plata i penzija, i to je zaduživanje nazvao "moralnim zaduživanjem".

"Vrlo često se govori o zaduživanju - zadužujemo se, zadužujemo i to je opasno. Naravno da je opasno ukoliko ne osmišljamo zaduživanja tako da mogu da se vrate i ukoliko ne osmislimo nove kredite na taj način tako da služe generacijama koje dolaze", rekao je Tadić prilikom obilaska domaćinstva braće Đorđević u Donjem Krajincu.

Tadić je rekao da bi bilo opasno kada bi se država zadužila za isplatu plata i penzija.

"Ali, ako se mi zadužujemo zato što pravimo nove autoputeve, modernizujemo železnicu, ulažemo u infrastrukturu, pa to ne da nije šteta, nego je korisno. Imam princip koga se moramo držati, to je moralni pricip u zaduživanju, za razliku od nekadašnjih vremena. Sve što se zadužimo, a koristiće generacije koje dolaze, to je moralno opravdano", kazao je Tadić.

On je dodao da su "su sve diskusije u javnosti protiv zaduživanja besmislene".

On je najavio veći budžet za razvoj poljoprivrede u narednoj godini, kao i kredite sa povoljnom kamatom i dužim rokom otplate.

"Razgovarao sam ovih dana sa ministrom poljoprivrede i ovaj budžet će biti veći za poljoprivredu u 2010. godini nego što je bio u ovoj tragičnoj, teškoj 2009. godini", kazao je Tadić.

Predsednik Srbije naveo je da će "dobar deo" tog budžeta ići na subvencije i dodao da će država "obezbediti povoljne kredite za poljoprivredu.

"Kamate moraju da budu ispod pet odsto i sa izdrživim rokom otplate", kazao je on.



Predsednik Srbije pozvao je poljoprivrednike da koriste kredite i da se udružuju.

"Država ne može da utiče na cenu, ali vi možete da napravite zajednički hladnjaču i birate vreme kada je cena veća na tržištu da bi plasirali svoje proizvode", rekao je Tadić.

On je najavio predstojeća ispitivanja geotermalnih voda ispod Leskovca koje bi se koristile i za grejanje plastenika, kako bi povrtari bili konkurentni sa cenama.

"Nema nikave dileme da one postoje ispod Leskovca, samo treba ispitati kakvog su kvaliteta i kolika je tempreratura. Nadamo se da će ovde biti dobri nalazi koji će omogućiti ekonomsko i privredno korišćenje tih geotermalnih voda", kazao je Tadić, koji je na opasku da će u takvim uslovima poželiti da penzionesrke dane provede u Leskovcu, odgovorio da on nikada neće otići u penziju.

Predsednik Srbije je podsetio i da je Leskovac ovih dana završio ili završava nekoliko kapitalnih objekata za zažtitu životne sredine, i da bi po toj osnovi poljoprivredni proizvodi iz tog kraja uskoro mogli da dobiju sertifikat "zelena jabuka" kojim se podiže kvalitet i konkurentnost cene.



Braća Nenad i Nebojša Đorđević su među najvećim proizvođačima ranog povrća u leskovačkom kraju i uzgajaju ga pod plastenicima na površini od 1,5 hektara.

Prvi su na jugu Srbiji podigli topao plastenik sa betonskim podom u kome gaje sadnice za dalje razmnožavanje.

Predsednik Tadić je popio kafu sa domaćinima, a potom u centru Leskovca razgovarao sa građanima.

Predsednik Udruženja rezrervista sa juga Srbije Dušan Nikolić zamolio je Tadića, dok je razgovarao sa građanima na Širokoj čaršiji u centru Leskovca, da se založi kod Vlade Srbije da se njegovim kolegama isplate dnevnice za učešće u ratu na Kosovu 1999. godine.

Tadić mu je odgovorio da novca za te svrhe nema u budžetu, i da je taj novac najverovatnije otišao nerazvijenim srpskim opštinama.



On je rekao da je reforma Srbije neophodna u svakom gradu i opštini kako bi se što brže približili Evropi.

Racionalizacija preglomazne administracije i ulaganje u privredu i poljoprivredu su osnovne stvari koje moramo da završimo, istakao je Tadić.

U svemu tome, kako je istakao, lokalni lideri opština i gradova imaju veliki deo odgovornosti i oni moraju da kreiraju viziju razvoja za koju treba da dobiju podršku građana i Republike.

"Moja obaveza je da, kada god postoji lokalni lider ili predsednik opštine sa jasnim i realnim idejama, da pomognem realizaciju tih ideja", istakao je Tadič.



On je ocenio da je preglomazna administracija veliki problem Leskovca.

"Nema više onog vremena kada smo se zapošljavali u lokalnoj samoupravi, jer nam je to bila sigurnost, na teret ostalih sugrađana, bez ikakvog razloga i postizanja rezultata. To je problem koji grad mora da reši", rekao je Tadić.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image