• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Industrijska špijunaža: Laptop pun tajni

Proširena istraga u vezi kineskog inženjera, optuženog da je pokrao više od 4.000 tajni Forda.

Kineski inženjer Ksijang Dong Ju, poznat kao "Majk Ju", koji je prošlog meseca uhapšen na aerodromu u Čikagu prilikom dolaska iz Kine, moraće da prođe seriju ispitivanja u vezi optužbi za industrijsku špijunažu. "Majk Ju" je osumnjičen da je pokrao tajne podatke od firme "Ford motor co." u kojoj je radio od 1997. do početka 2007. godine.

Tužilaštvo tvrdi da se radi o hiljadama dokumenata koja se odnose na dizajn motora i opreme Fordovih proizvoda, a čija se vrednost procenjuje na milione dolara, prenele su agencije.

Prošle sedmice je kineskom inženjeru odbijeno puštanje iz pritvora uz kauciju, jer se sumnja da će napustiti SAD, a istraga je proširena pošto su agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) pronašli još mnoštvo tajnih podataka u vezi Forda, pohranjenih u njegovom kompjuteru, koji mu je oduzet na aerodromu.

Odgovorni u FBI kažu da u oduzetom laptopu ima raznih dokumenata, ne samo u vezi Forda, veći i nekih, kako kažu, "jošs neidentifikovanih kompanija", što tek treba dobro ispitati, tako da je moguće proširenje optužnice protiv kineskog inžinjera.

Kineski inženjer Ju ima status stalnog rezidenta u SAD, a u Kinu ne može biti isporučen, pošto SAD i Kina nemaju sporazum o ekstradiciji, navela je agencija Rojters.
Njegov advokat je na ročištu, na kome je inženjeru produžen pritvor, rekao da njegov klijent "ne želi da rizikuje povratak u domovinu", već "želi da ostane i da se brani od optužbi koje su mu nametnute".

Inžinjer "Majk Ju" je, kako tvrdi tužba, pokrao tajne podatke za proizvodnju u kompaniji "Ford" s ciljem da ih iskoristi prilikom povratka u domovinu 2005. i zapošljavanja u kineskoj automobilskoj industriji.

Tokom 2006. godine je, navodi se u tužbi, dobio posao u tajvanskoj firmi "Fokskon" (Foxconn) i tada je uspeo da fotokopira oko 4.000 dokumenata poverljivih za proizvodni proces u Fordu.

Odgovorni u Fordu procenjuju da se vrednost ukradenih dokumenata kreće između 24 miliona i 32 miliona dolara.

Pokradena dokumenta je "Majk Ju", tvrdi tužba, pokušao da iskoristi kako bi se zaposlio u Šangajskoj automobilskoj korporaciji , koja se na tržištu nadmeće sa Fordom. Taj naum mu nije uspeo.

Kasnije je, pak,uspeo da se zaposli u automobilskoj korporaciji u Pekingu, još jednom takmacu Fordu, inače petom po veličini proizvođaču automobila u Kini. U toj korporaciji je radio u istraživackcoj ekipi sve dok nije privatno otputovao u SAD i bio uhapšen po dolasku.

Ovo nije jedini slučaj o kome izveštava američka štapa, tako da je američka administracija krajem prošle semice nagovestila novi pristup.

Savetodavni odbor američkog Kongresa je saopštio da kineski špijuni agresivno kradu američke industrijske tajne i koriste ih za jačanje svoje vojske i ekonomije.

U godišnjem izveštaju Komisije za procenu bezbednosti američko-kineske ekonomije, koju je Kongres osnovao 2000. godine za savetovanje, ispitivanje i izveštavanje o američko-kineskim pitanjima, rečeno je da američki zvaničnici veruju da je kineska spijunaža "sve veća po obimu, intenzitetu i sofisticiranosti".

Portparol kineske ambasade u Vašingtonu Vang Baodong nazvao je američke optužbe o kineskoj špijunaži "neosnovanim, nedgovornim i neopravdanim".

Industrijska špijunaža, tvrdi štampa u Kini, nema nikakve veze sa industrijskim napretkom u toj zemlji.

Prema objavljenim podacima, naučnici i inženjeri iz Kine su Svetskoj organizaciji za zaštitu intelektualnog vlasništva 2007. godine prijavilia preko 3.900 rešenja, blizu 57 odsto više nego prethodne godine, zauzevši osmo mesto na lestvici zemalja izumitelja.

Kina je, dakako, daleko iza SAD sa oko 50.000 patenata, Japana sa oko 27.000 patenata ili Nemačke sa oko 17.000 patenata.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image