• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U 2010. stimulisanje dinarskih kredita(VIDEO)

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je da će u 2010. godini država korigovati nivo subvencija preduzećima i stimulisati dinarske kredite, a guverner NBS Radovan Jelašić najavio značajne olakšice bankama od 1. januara

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je danas da će u 2010. godini država korigovati nivo subvencija preduzećima i stimulisati dinarske kredite, preko smanjenja kamata banaka, a guverner NBS Radovan Jelašić najavio je značajne olakšice bankama od 1. januara 2010. godine.

"Naša strategija za sledeću godinu će biti da smanjimo subvenciju za kredite sa deviznom klauzulom za likvidnost, a da zadržimo na istom nivou subvenciju za dinarske kredite", objasnio je ministar ekonomije na forumu "Kreditiranje i planovi Vlade i Narodne banke Srbije".



Dinkić je rekao da će od sredine januara, kada Vlada bude usvojila taj program, dinarski krediti biti više stimulisani nego devizni.

Prema njegovoj oceni, domaći bankarski sektor prevazišao je uticaj krize bez intervencije države, rekao ministar Dinkić.

Dinkić je ukazao da je devizna štednja u bankama (oko 5,7 milijardi evra) i devizne rezerve NBS su najveće od 2001. godine (skoro 10 milijardi evra) i sada novac treba mudro plasirati privredi.

Guverner Jelašić najavio značajne olakšice bankama od 1. januara naredne, ali i za kredite plasirane i u ovoj godini i oceniio da je ekonomska situacija u Srbiji povoljnija nego u okolnim zemljama.

Premanjegovoj oceni, nivo zaduženosti stanovništva nije veliki jer je prosečan građanin u Srbiji zadužen 585 evra, odnosno 11 evera manje nego na početku godine.

Ministar ekonomije ukazao je danas na vezu između izgradnje rasta infrastrukture i rasta bruto domaćeg proizvoda(BDP).

On je ocenio da ukoliko se u narednoj godini intenzivira izgradnja infrastrukturnih objekata to može da povuče rast bruto domaćeg proizvoda na tri do četiri odsto.

Dinkić je podsetio na procenu Vlade Srbije da se u 2010. godini očekuje rast BDP-a od 1,5 odsto.

I premijer Mirko Cvetković izneo je prošle nedelje istu procenu rasta BDP-a u narednoj godini, ocenjujući da je to veoma konzervativna prognoza.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image