• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Auto-industrija nas "vadi" iz krize (VIDEO)

Automobilska industrija je naša najveća uzdanica na putu ka smanjenju spoljnotrgovinskog deficita na srednji rok, izjavio je Mlađan Dinkić u četvrtak.

Automobilska industrija je naša najveća uzdanica na putu ka smanjenju spoljnotrgovinskog deficita na srednji rok, izjavio je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić u četvrtak.

On je rekao na konferenciji "Unapređenje pristupa međunarodnom tržištu za proizvođače i dobavljače u automobilskoj industriji u Srbiji" u Palati Srbije da su sa novim investicijama koje se planiraju u tom ministarstvu sigurni da će to biti grana koja generiše izvoz od više milijardi evra godišnje.

Podsećajući da je samo u 2008. godini ukupan prihod u automobilskoj industriji iznosio 900 miliona evra, ministar ekonomije je rekao da država automobilsku industriju prepoznaje kao najperspektivniju industriju u Srbiji i zbog toga je posebno stimuliše.

On je naveo da oko 150.000 ljudi živi od automobilske industrije i da je sada u toj branši 86 kompanija, od kojih su trećina strane - najviše iz Slovenije, Nemačke i Italije.

Ministar je izrazio očekivanje da će se u narednoj godini, pošto je kriza na izmaku, automobilska industrija oporaviti.

Dinkić je naveo da je sve više kompanija iz EU zainteresovano za proizvodnju delova u automobilskoj industriji kod nas zbog nižih troškova, ali i mogućnosti izvoza u zemlje CEFTE, EU i Rusku federaciju.

On je izjavio da su pregovori sa italijanskom kompanijom "Breda Menarini" o proizvodnji autobusa u "Ikarbusu" u završnoj fazi i da će u decembru biti zaključen ugovor.

On je najavio da će sledeće nedelje u Prokuplju početi da radi kompanija Leoni iz Nemačke, koja proizvodi auto kablove, a njena početna investicija je 15 miliona evra i zaposliće 1.300 ljudi.

Dinkić je dodao da će i drugi proizvođač kablova iz Nemačke Dreksel Majer proširiti proizvodnju u Zrenjaninu, kao i da će slovenačka kompanija Grah automativ, koja radi u Batočini, graditi pogon u Svilajncu.



Na tržištu Srbije već se pozicionirao i "VDL" iz Holandije koji će sa novosadskim "Neobusom" praviti i izvoziti autobuse na tržište EU.

Dinkić je podsetio da će najveća biti "Fiatova" investicija i da "očekuje da se potvrde obećanja njhovog predsednika UO Serđa Markionea da će se sa investicijom krenuti krajem ove godine".

Sa tom investicijom, kako je dodao, trebalo bi da dođu i proizvođači autodelova iz Italije.

Od podsticaja koji su predviđeni za sve one koji žele da proizvode u Srbiji, on je naveo i plaćanje države 3.000 do 5.000 evra po novootvorenom radnom mestu, kao i plaćanje obuke preko Nacionalne službe za zaspošljavanje koja iznosi 900 evra po obučenom radniku.

"Za investitore poput Fijata, koji su spremni da ulože više od 200 miliona evra i zaposle više od 1.000 ljudi, država je spremna da iz budžeta izdvoji 25 odsto vrednosti investicije", naglasio je Dinkić.

Na konferenciji je ukazano da su formiranje automobilskog klastera Srbije 2005. godine i njegov početak 2007. godine doveli do značajnih rezultata, kao što su skraćenje isporuke proizvoda u tom sektoru, produktivnost radnika i uštede troškova.

Direktor automobilskog klastera Srbije Igor Vijatov kazao je da ta grupacija ima 39 članica i da je program njenog razvoja, koji je 2007. pokrenula organizacija za industrijski razvoj Ujedinjenih nacija UNIDO, omogućio poboljšanje sposobnosti srpskih proizvođača autodelova, razvoj njihove konkurentnosti i regionalno umrežavanje sa klasterima Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Austrije i Italije.

Prema podacima Ministarstva ekonomije, u 11 preduzeća koja su učestvovala u prvoj fazi projekta razvoja tog klastera, koja traje do decembra 2009. godine, skraćeno je vreme isporuke kao i završetka izrade proizvoda, smanjeno odsustvo radnika sa posla, i obezbeđene uštede vode i električne energije.

U taj projekat će biti uloženo 350.000 evra i u njegovom sprovođenju partneri ministarstavima ekonomije Srbije i Slovenije su automobilski klasteri te dve zemlje.

(agencije/MONDO, foto Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image