• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kolaps Dubaija (VIDEO)

Vlada Dubaija pokušala je da umiri svetsko tržište posle odluke da se zatraži šestomesečni moratorijum na otplatu duga kompanije "Dubai vorld" i da pruži uveravanja u snagu privrede ovog emirata.

Vlada Dubaija pokušala je da umiri svetsko tržište posle odluke da se zatraži šestomesečni moratorijum na otplatu duga kompanije "Dubai vorld" (Dubai World) i da pruži uveravanja u snagu privrede ovog emirata.

"Razumemo zbrinutost tržišta i posebno poverilaca, međutim bila je neophodna odlučna akcija da bi se suočili sa težinom duga", navodi se u saopštenju predsednika vrhovnog fiskalnog komiteta koji je zadužen za rešavanje krize u Dubaiju, šeika Ahmeda ben Saida Al-Maktuma.

Brojne svetske berze zatvorile su se u padu posle objave da će glavni pokretač razvoja ovog emirata, konglomerat "Dubai vorld", tražiti "zamrzavanje" otplate duga od 60 milijardi dolara najmanje do maja iduće godine.

Deo "Dubai vorlda" je firma za nekretnine "Nahil" (Nakheel), čiji projekti uključuju ostrvo u obliku palme u Zalivu i koja snosi najveći deo duga bankama, investicionim kućama i spoljnim izvođačima.



U saopštenju vlade Dubaija kaže se da su pažljivo pripremali ovu odluku, da vlada rukovodi restruktuiranje te kompanije i da su pri donošenju odluke bili svesni kako će tržište reagovati.

Dubai je jedan od najvećih emirata u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Šeik Maktum, takođe direktor vazduhoplovne kompanije emirata "Emirejts erlajns" (Emirates Airlines), saopštio je da osnovni ekonomski pokazatelji ovog emirata nisu dovedeni u pitanje.

U saopštenju se navodi da je tokom poslednjih deset godina zabeležen rast bez presedana u Dubaiju kao i drugde u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, što je dalo podlogu za "trajnost privrede" koja se ne zasniva isključivo na eksploataciji prirodnih bogatstava.

"Ekonomske osnove kao što su naša razvijena infrastruktura, naša solidna saobraćajna i komunikaciona mreža, naš regionalni finansijski centar omogućuju Dubaiju da ostane privlačno reginalno mesto", navodi se u saopštenju.

Prema navodima jednog visokog zvaničnika emirata Dubai će 2009. zabeležiti ekonomski rast od pet odsto, što je znatan pad u odnosu na prethodnu godinu kada je privredni rast bio 14 odsto ali i dalje je u plusu.

Agencija za ocenjivanje boniteta Mudis (Moody's) je, posle objave moratorijuma na otplatu duga, smanjila bonitetske ocene za šest većih kompanija vezanih za vladu u Dubaiju.

Indeks CAC na berzi u Parizu izgubio je 3,41 procenat, DAX u Frankfurtu 3,2 procenta, a Futsi (Footsie) u Londonu 3,18 procenta.

Ekstravagancija nakupila dug

Ekonomski kolaps Dubaija mogao bi da ima ozbiljne posledice po region, pa i po svetsku ekonomiju, ocenio je londonski "Indipendent" komentarišući vest da je glavna investiciona kompanija tog malenog emirata zatražila odlaganje naplate duga u vrednosti od više milijardi dolara.

U godinama "buma", nijedan projekat - od veštačkih ostrva sa luksuznim vilama, do podvodnog hotela - nije bio suviše ekstravagantan za građevinske magnate emirata, navodi list, precizirajući da je tako, za manje od deset godina, Dubai nakupio 80 milijardi dolara stranog duga.

Prošlogodišnja finansijska oluja uzela je svoj danak i cene nekretnina u Dubaiju pale su za više od 50 odsto, izgradnja stotina projekata je obustavljena, a hiljade stranih radnika je otpušteno.

Sada zemlji preti i bankrot. "Dubai vorld", državni investicioni konglomerat, koji investitorima duguje oko 22 milijarde dolara, objavio je da neće isplaćivati rate poveriocima sledećih sest meseci, što je dovelo do potresa na međunarodnim finansijskim tržištima.

Imućni susedi Dubaija verovatno će priskočiti u pomoć, piše "Indipendent", jer nije u interesu nijedne zalivske zemlje da njegovi finansijski problemi oteraju strane investitore iz regiona.

Ipak, moguće je da će investitori na kraju dobiti manje nego sto im je obećano, što bi moglo nepovoljno da utiče na globalnu ekonomiju, preneo je BBC.

Poverenje u kreditna tržišta, koje je počelo da se vraća posle krize prosle jeseni, moglo bi ponovo da krene da se ljulja, jer će se investitori pitati gde će sledeća kriza izbiti, piše "Indipendent".

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image