• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Filips optužen za stvaranje kartela

Evropska komisijaje okrivila holandskog proizvođača elektronike "Rojal Filips elektroniks" (Philips) i druge firme za sklapanje kartelskih dogovora o cenama katodnih cevi za televizore i monitore.

Evropska komisija (EK) je okrivila holandskog proizvođača elektronike "Rojal Filips elektroniks" (Philips) i druge firme za sklapanje kartelskih dogovora o cenama katodnih cevi koje se koriste u proizvodnji televizora i kompjuterskih monitora.

Komisija u saopštenju za javnost nije precizirala koje je još kompanije osumnjičila za stvaranje kartela, ali ih je upozorila da mogu da daju argumente za svoju odbranu, pre nego što bude doneta odluka o određivanju novčane kazne.

Kompanija "Filips" je navela da je dobila obaveštenje da je okrivljena i da namerava da ubuduće pomaže nadležnim organima EK u njihovom istraživanju.

EK je u julu ove godine već okrivila "Filips" da je bio saučesnik u kartelskom sporazumu sa južnokorejskom kompanijom "El-dži displej" o cenama ekrana od tečnih kristala (LCD). Holandska kompanija je ranije bila akcionar "El dži displeja", ali je svoj udeo u martu ove godine prodala.

Komisija je poslednjih godina odredila kazne za kartelske sporazume u vrednosti od milijardu evra. Borba protiv nezakonitih radnji koje ograničavaju konkurenciju uštedela je evropskim potrošačima više od 7,6 milijardi evra u periodu od 2005. do 2007. godine, ukazala je EK, a prenele su agencije.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image