• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DRI: Država bez ažurne evidencije imovine

Republička direkcija za imovinu nije uspostavila potpunu i ažurnu evidenciju o stanju državne imovine, navodi se u izveštaju Državne revizorske institucije o finansijskoj reviziji završnog računa budžeta za 2008. godinu.

Republička direkcija za imovinu nije uspostavila potpunu i ažurnu evidenciju o stanju državne imovine, navodi se u izveštaju Državne revizorske institucije o finansijskoj reviziji završnog računa budžeta za 2008. godinu.

Utvrđeno je da korisnici državne imovine ne vode uredne evidencije o njenom stanju i korišćenju, a rok za uspostavljanje jedinstvene i sveobuhvatne evidencije nepokretnosti u vlaništvu držzave istekao je pre 12 godina.

Državna revizorska institucija nije mogla, na osnovu evidencije u Upravi za trezor, da potvrdi stanje bilans stanja na dan 31. decembra 2008. godine po kome je neto vrednost zgrada i građevinskih objekaat u vlasništvu Srbije 364 milijarde dinara.

Zbog toga su od Republičke direkcije za imovinu zatraženi podaci iz evidencije koju ta direkcija vodi o sredstvima u državnoj svojini Srbije.

Na zahtev DRI, Republička direkcija za imovinu dostavila je zbirne preglede o stanju nepokretnosti i pokretnih stvari po vrstama i izvorima finansiranja za period od 1. januara 2005. do 31. decembra 2008. godine.

Ti pregledi, međutim, sadrže uopštene podatke o nepokretnostima i pokretnim stvarima, bez podataka na koje konkretne korisnike budžetskih sredstava se odnose koja sredstva.

Prema zakonu, svi organi i javne službe koji koriste državnu imovinu trebalo da vode evidenciju o stanju sredstava i da dostavljaju Direkciji podatke.

Utvrđeno je da se ta obaveza ne primenjuje na propisani način, pa su evidencije koje se vode u Republičkoj direkciji za imovinu nekompletne i nepouzdane.

Rok za uknjiženje državne imovine, uspostavljanje jedinstvene i sveobuhvatne evidencije, u odgovarajuću javnu knjigu o evidenciji nepokretnosti i pravima nad njima, propisan Zakonom o sredstvima u svojini Srbije, istekao je, inače, 31. decembra 1997. godine.

Državna revizorska institucija utvrdila je i da ne postoji propisana obaveza da Republička direkcija za imovinu dostavlja svoje podatke Upravi za trezor, koja bi ih mogla i morala koristiti prilikom sastavljanja završnog računa budžeta.

U Izveštaju o finansijskoj reviziji završnog računa budžeta Republike Srbije za 2008. godinu, zaključeno je da je neažurna evidencija posledica neusaglašene dokumentacije po osnovu vlasništva i korišćenja imovine i neispunjene obaveze korisnika imovine da dostavljaju zakonom propisane podatke.

Revizijom je utvrđeno i da se poslovne knjige ne vode uredno i ažurno, odnosno da se promene imovine ne evidentiraju u momentu nastanka.

Tako je utvrđeno da promene na nefinansijskoj imovini evidentirane u završnom računu budžeta za 2008. godinu nisu posledica transakcija izvršenih u toj godini.

"Zbog takvog evidentiranja, knjigovodstvena evidencija i završni račun ne odražavaju stvarno stanje nefinansijske imovine", navodi se u izveštaju.

Nabavka nekretnina i opreme u 2008. godini iskazana je u iznosu od oko 52 milijarde dinara i nije evidentirana u glavnoj knjizi trezora za 2008. godinu.

DRI navodi da osim iznosa za nekretnine i opremu nije mogla da se utvrdi ni struktura izdataka, kao ni uticaj nepravilnosti na iskazivanje iznosa ispravke vrednosti, neto vrednosti i rezultata u 2008. godini.

(Beta, foto FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image