• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spašavanje "Dubai vorlda"

Očekuje se da banke Abu Dabija i Dubaija otvore kreditnu liniju za posrnuli "Dubai vorld" od 24,27 milijardi dolara.

Centralna banka Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) objavila je u nedelju uveče da će otvoriti specijalnu kreditnu liniju za podršku posrnulom holdingu "Dubai vorld" (Dubai World), koji je prošle sedmice zatražio odgodu plaćanja svojih velikih dugova i time izazvao potres na globalnim finansijskim tržištima.

Očekuje se da banke Abu Dabija i Dubaija otvore kreditnu liniju za posrnuli "Dubai vorld" od 24,27 milijardi dolara, sa mogućnošću da ugrožena kompanija pozajmi nedostajuća sredstva i na inostranom kreditnom tržištu, izvestila je agencija Prajm-Tas.

Odluka monetarnih vlasti UAE je saopštena uoči današnjeg otvaranja svetskih finansijskih tržišta, sa ciljem dalje stabilizacije cena akcija i smirivanja nervoze na globalnom deviznom tržištu.

Dubai je polovinom prošle sedmice saopštio da će od poverilaca tražiti šestomesečno odlaganje isplate dugova za državnu holding kompaniju "Dubai vorld", od koje potražuju gotovo 60 milijardi dolara.

Ta informacija dovela je do pada vrednosti akcija na svetskim berzama, jer su se investitori uplašili da bi kreditna kriza u Dubaiju mogla da ima uticaj na ekonomije u razvoju i evropske banke koje su pozajmljivale novac zalivskoj državi.

Berze zemalja Persijskog zaliva, kako se navodi u agencijskim izveštajima, otvaraju se danas posle duže pauze zbog proslave svetog muslimanskog praznika Kurban bajrama.

UAE je, inače, labava federacija sastavljena od sedam emirata od kojih samo jedan - Abu Dabi - ima ogromne zalihe sirove nafte i zbog toga je najmoćniji u toj državnoj zajednici, dok se ugroženi Dubai u svom razvoju poslednjih godina preteženo oslanjao na razvoj luksuznog turizma i izgradnju skupih stambenih i drugih građevinskih obekata, među kojima je i čuveno ostrvo u obliku palme i najviši oblakoder na svetu.

Podaci na koje se poziva britanska štampa pokazuju da je Dubai lavovski deo svog bruto domaćeg proizvoda (oko 95 odsto) uspeo tokom proteklih nekoliko godina da ostvari u sektoru usluga i prometu nekretnina.

Svetska finansijska kriza je, međutim, zadala veliki udarac turizmu, a naročito investitorima u građevinske i stambene projekte pa je zbog toga Dubai ove godine već dva puta primao ograničenu pomoć finansijski mnogo jačeg emirata Abu Dabi, koji zahvaljujući novcu dobijenom od prodaje nafte dominira među svim ostalim članicama federalne zajednice.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image