• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crna Gora: Garancija Konstruktora za autoput

Hrvatski konzorcijum Konstruktor dostavio je u sredu celokupnu garanciju u iznosu od 1,4 milijarde evra za prioritetnu deonicu autoputa Bar-Boljari, do granice sa Srbijom.

Garancija obuhvata cenu izgradnje, kamatu za period izgradnje i sopstveno učešće konzorcijuma, saopšteno je iz crnogorskog ministarstva saobraćaja.

Dodaje se da je na taj način formalno ispoštovan i rok za obezbeđenje garancije i da su se stekli svi uslovi za realizaciju projekta.

U saopštenju se navodi da je hrvatski konzorcijum dostavio i zahtev za produženje roka za konačno zaključivanje koncesionog ugovora i finansijskih ugovora, uz obrazloženje da je obezbeđeno i učešće najvećih multilateralnih finansijskih institucija, ali da procedura u tim institucijama nije mogla biti završena do današnjeg roka.

Dodaje se da će sa tim upoznati i Vladu Crne Gore, ali i da će se obratiti multilateralnim finansijskim institucijama kako bi dobili njihovu potvrdu učešća.

"Posle toga će Vlada odlučiti da li da produži rok i za koliko, što nam se u ovom trenutku čini realnim ili da se odluči za prihvatanje garancije komercijalnih banaka", dodaje se u saopštenju.

Predradovi na izgradnji prve i najzahtevnije deonice autoputa od Podgorice do Mateševa, dužine 40 kilometara, već su počeli i trebalo bi da traju oko četiri godine.

Vrednost celog posla je procenjena na oko 2,7 milijardi evra.

Koncesionar treba u drugoj fazi da dokaže da je obezbedio ukupan iznos.

Učešće države u ukupnom projektu biće 1,74 milijarde evra.

Gradnja prve deonice od Podgorice do Mateševa koštaće 910 miliona evra, uz učešće države od 603 miliona, odnosno 20 miliona evra godišnje od početka upotrebe te deonice do isteka koncesije.

Na trasi je predviđena gradnja 134 tunela, vijadukta i mosta i ti objekti čine trećinu kompletnog autoputa.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image