• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Falk ist" najbolji izvoznik u 2009.

Nagradu Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije "Najbolji izvoznik 2009" danas je kompaniji "Falk ist" iz Knjaževca uručio premijer Srbije Mirko Cevtković.

Ta kompanija koja proizvodi dečju obuću je, kako je rekao Cvetković, ove godine uspela da 95,7 odsto svoje proizvodnje izveze, poveća broj zaposlenih, osvoji nova izvozna tržista i obezbedi nove investicije u proizvodnju, a primer je da strana ulaganja imaju odličnu izvoznu perspektivu.

Cvetković je naglasio da se odmrzavanjem prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom stvaraju uslovi za još bolje izvozne rezultate srpskih preduzeća, jer su im otvorena vrata za tržište sa više od 100 miliona najbogatijih potrošača.

Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić je nagradu za najbolji izvozni proizvod uručio firmi "Aero ist jurop" iz Kraljeva čiji laki avion "embera" je u celosti proizveden u Srbiji.

Dinkić je naveo da će izvoz srpskih firmi u 2009. godini biti oko šest milijardi evra, što je za 20 odsto manje nego prošle godine.

Vlada će, prema njegovim rečima, nastojati da u 2010. obezbedi stabilne uslove poslovanja, biće zadržane niske stope poreza i smanjena birokratija. Njegova očekivanja su da će dogodine biti više stranih investicija u Srbiji, kao da će biti smanjene bankarske marže, što će doprineti da krediti budu dostupniji privrednicima.

Nagradu SIEPE za najuspešnije izvoznike u kategoriji malih i srednjih preduzeća dobile su beogradska firma "Ps tek" za nastup na tržištima Evropske unije i SAD i saradnju sa velikim kompanijama iz oblasti informacione tehnologije, zatim firma "DMV industrijski kontrolni sistemi" iz Niša koja je povećala izvoz za 63 odsto, i "Gowi" iz Pančeva čiji je izvoz veći za 94,7 odsto.

Za osvajanje novog izvoznog tržišta u 2009. godini nagrada je pripala kompaniji "Hemofarm" iz Vršca koja je uspela da na tržištu SAD proda nove farmaceutske proizvode koji su kompletno urađeni u Srbiji.

SIEPA od 2004. godine dodeljuje nagradu za najbolje izvozne firme, a ove godine sponzori su bili DHL internešenel, Folksbanka i Oranž studio, dok je među medijskim sponzorima bila i agencija Beta.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image