U narednih šest meseci svaki treći restoran u Irskoj biće zatvoren zbog ekonomske krize, a udruženje ugostitelja procenjuje da će bez posla ostati više od 20.000 ljudi.
Vlasnici restorana ističu da su morali da u potpunosti promene način poslovanja kako bi opstali u ovim teškim vremenima.
"Morali smo da pregovaramo sa svim dobavljačima, promenili smo cene vina, cene hrane. Jednostavno smo promenili ponudu.
Do pre godinu dana naš meni je bio prilagođen biznismenima, koji dođu na ručak, popiju flašu vina i potroše oko 50 do 60 evra.
Danas prosečni ručak u našem restoranu košta oko 12 evra, a u ponudi imamo čak i sendviče! Ali puni smo, i to svakog dana!", izjavila je za Dojče vele vlasnica restorana „Hugo" u Dablinu Đina Marfi.
Udruženje ugostitelja procenjuje da će, ukoliko vlada uskoro ne preduzme potrebne mere, državni budžet biti „olakšan“ za oko 700 miliona evra, koji bi se inače slili u državnu kasu preko poreza i drugih državnih dažbina.
Predsednik udruženja Adrijan Kumins je ocenio da je u Irskoj neuporedivo teže i skuplje voditi restoran, nego u drugim evropskim državama.
"Irski ugostitelji plaćaju najskuplje akcize u Evropi za, recimo, vina, a i dobavljači su zaista preskupi. Ovde dobavljač dobija u proseku 54 odsto više od dobavljača u Španiji, ili 24 odsto više od onog u Engleskoj", izjavio je Kumins.
Udruženje smatra da je prilagođavanje menija samo delimično rešenje problema, a Kumins ističe da je smanjenje minimalne novčane nadoknade ključna stvar u rešavanju ovog problema.
On je objasnio da bi minimalac, koji u Irskoj danas iznosi 8.65 evra na sat, trebalo smanjiti na 7.65 evra.
Ugostitelji nesumnjivo prolaze kroz težak period – ljudi nemaju novca i vode računa o tome kako ga troše.
Kritičari se slažu da je recesija, u neku ruku, pozitivno uticala na kvalitet usluge u restoranima. U borbi za svakog gosta, više nema prostora za greške.
(Tanjug)