• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zaleđene" plate i penzije

Prema novim budžetskim zakonima plate u javnom sektoru i penzije biće zamrznute na nivou iz decembra 2008. godine.

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je, da budžetski zakoni predlažu da se plate u javnom sektoru i penzije u 2010. godini zamrznu na nivou na kom su bile u decembru 2008. godine.

"U osnovi budžeta za 2010. godinu je težnja da se smanji učešće tekućih izdataka države. Mislim na izdatke za plate i penzije. Plate u javnom sektoru i penzije dele istu sudbinu u 2010. godini, što znači da se zamrzavaju na nivou na kom su bili decembra 2008. godine", rekla je Dragutinović u Domu Narodne skupštine obrazlažući dopunu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Ona je rekla da je za izvršavanje budžeta za 2010. godinu važan i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom.

Dragutinović je rekla da je "broj beba u Srbiji stagnantan, ili raste blago ili opada".

"U periodu od 2005. godine do 2008. godine broj beba je rastao za manje od jedan odsto godišnje. Suprotno tome izdaci koji su namenjeni majkama rasli su u proseku za 40 odsto godišnje u periodu od 2006. do 2008. godine. Postoji opravdana sumnja da se zloupotrebljava ovaj Zakon i zato smo predložili promene", rekla je Dragutinović.

Ona je ukazala na to da veliki broj poslodavaca uvećava zaradu zaposlenoj trudnici u periodu koji je bitan za određivanje naknade namenjene majkama, to znači "bazni mesec i tri prethodna meseca".

"Predložili smo da na naknadu zarade utiče prosečna zarada ostvarena u periodu od 12 meseci. Zarada koja se tako utvrdi neće se menjati u periodu ostvarivanja ovog prava", rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, pored ove promene, koja će smanjiti mogućnost zloupotreba, predložene su promene koje se odnose na roditeljski i dečji dodatak.

Ona je objasnila da ubuduće pravo na roditeljski dodatak neće moći da ostvari "majka koja ne brine o deci iz prethodnog reda rođenja", i dodala da ovom promenom podržavaju "takozvano odgovorno roditeljstvo".

"U slučaju da majka po rođenju troje dece u sledećem porođaju rodi dvoje ili više dece može ostvariti roditeljski dodatak za svako rođeno dete, što znači i za peto i za šesto", rekla je Dragutinović.

Do sada je hranitelj ili staratelj imao pravo na dečiji dodatak najviše za četvoro dece, a na osnovu predloženih promena, prema rečima Dragutinović, oni će moći da primaju dečiji dodatak i za više od četvoro dece.

Ona je rekla da su ova dva zakona podrška budžetu i pozvala poslanike da ih podrže.

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image