• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA AKO VAM POSLODAVAC TRAŽI KOVID SERTFIKAT? Stručnjaci objasnili - evo kada MORATE da date lične podatke 

Autor Tamara Jovanović

Sve češće je reč o kovid sertifikatima i njihovoj upotrebi, a u pojedinim zemljama oni su postali neizostavni čak i kada je u pitanju odlazak posao.

 razgovor za posao Izvor: Photographee.eu/Shutterstock.com

Advokat Đorđe Popović objasnio je šta je zaista tačno u našoj zemlji i na šta morate da obratite pažnju, kao i koja su prava građana u tom slučaju.

"Ono što je najpre važno da razumemo jeste da su podaci iz kovid sertifikata podaci o zdravstvenom stanju i kao takvi, izrazito osetljivi podaci, oni uživaju visoki stepen zaštite prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti. Ta zaštita je tolika da zakon kaže da je bilo koja obrada zabranjena osim ukoliko postoji neki od tačno propisanih i usko definisanih izuzetaka iz ovog zakona.

Možda će vas zanimati

Jedan od izuzetaka jeste situacija kada je takva obrada dozvoljena drugim propisom. Tako npr. Zakon o radu i Zakon o zdravstvenom osiguranju daju ovlašćenje poslodavcu da vrši uvid i evidentira podatke iz potvrde o otvorenom bolovanju, iz doznaka i slično" itiče Popović.

Kada su u pitanju kovid sertifikati, u ovom trenutnu nisu ispunjeni uslovi za primenu nijednog od izuzetaka propisanih ZZPL-om na osnovu kojeg bi svi poslodavci u svim situacijama imali pravo da zahtevaju od zaposlenih posedovanje kovid sertifikata za svrhe zaposlenja i obavljanja rada, prenosi "eKapija".

Međutim, postoje i određene situacije koje dozvoljavaju odstupanje od ovih opštih pravila.

U prvom slučaju se radi da zbog obaveze posedovanja kovid sertifikata od 20 časova u određenim delatnostima i na određenim mestima, time  postoji i osnov koji daje ovlašćenje, ali i obavezu poslodavcima da od zaposlenih u ovim delatnostima zahtevaju posedovanje kovid sertifkata u pojedinim situacijama.

Ipak, ovo ovlašćenje ne znači da je posedovanje kovid sertifikata uslov zaposlenja ili ostanka na poslu već samo uslov za obavljanje posla u periodu od 20h pa do kraja radnog vremena.

U drugom slučaju, poslodavac može da traži na uvid rezultate PCR/antigenskog testiranja u pojedinim situacijama koje moraju biti opravdane i nužne. Tu je slučaj kada zaposleni treba da ide na službeni put u inostranstvo, a država odredišta zahteva posedovanje određenog testa, poslodavac je taj koji snosi troškove tog testa od koga zavisi i mogućnost putovanja pa je potrebno da bude upoznat sa rezultatom. Isto tako poslodavac može da traži na uvid i rezultate testa u određenim situacijama na posredan način. To su situacije kada postoje sumnje da je zaposleni bio zaražen ili kada je zaposleni obavestio poslodavca o potencijalnom kontaktu bez dolaska na posao.

Cilj svega voga je i obaveza poslodavca da sprovede eventualne mere u odnosu na ostale zaposlene sa kojima je zaraženi zaposleni bio u kontaktu. Tako je poslodavac dužan da po tom saznanju npr. organizuje rad od kuće za te zaposlene, da proredi kontakte, dezinfikuje prostorije i slično.

(MONDO/eKapija)

Pročitajte i ovo

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gun ༕ Fon

Ondak ga pošaljem u tri L m. I ćao adio posla ima do ajaja ko foli da hrmba.a lo ne onda nek se boca do besvsvesti..ljubim i voljem sve i one neone.😳

Herodot

I proći će i ovo, ali ljudi će upamtiti ko su bili vakseri i to će ih proganjati do kraja njihovih života. U vaksere ne računam ljude koji su bili ucenjeni da bi primili vakcinu. Isto važi i za maskere, koji navuku masku i preko nosa. Oni koji imaju dostojanstvo ne nose masku nigde gde to baš nije obavezno, kao što je policija ili neka druga institucija sa obezbeđenjem. Oni koji nose masku preko usta, ali im je otkriven nos, spadaju u kategoriju onih koji su najverovatnije ukapirali, ali se boje da pruže otpor. OK, i to može da prođe. Ali oni koji su navlačili masku i preko nosa, i njih ćemo pamtiti.

KOBAC011

@Herodot Nisi ti baš tačan.

special image