• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRGOVCIMA JE OD DANAS ZABRANJENO DA VAM PRODAJU OVE STVARI: Saznajte i koje "prljave" trikove više ne smeju da koriste

Autor Veljko Petranović

Novi Zakon o trgovini koji je stupio na snagu 30. jula 2019. godine nalaže da se sezonska sniženja započinju 25. decembra i 10. januara i 1. i 15. jula, i da traju maksimalno 60 dana.

 Sezonska sniženja i akcijske prodaje u Srbiji Izvor: Song_about_summer/ShutterStock.com

Novi Zakon takođe ograničava trajanje akcijske prodaje, najduže trideset jedan dan od dana početka akcije. Važno je napraviti razliku između sniženja i rasprodaja. Narednih dana termin rasprodaja se može koristiti jedino u slučaju kada trgovac zatvara prodavnicu ili kada prestaje da se bavi tom delatnošću.

Popularna preporuka je kupovina preko interneta, a u slučaju da posećujete radnju, mere određuju obaveznu masku i distancu. Pandemija kovida je i trgovcima "načela" poslovanje, pa mnogi potrošači ne planiraju da iskoriste dane koje dolaze da bi ponudili drastične popuste.

Možda će vas zanimati

Kada su u pitanju sniženja ili akcijske cene, trgovci se često koriste metodom da cene podignu pre samog sniženja, a kada počne sezonsko sniženje vrate prvobitne cene i na taj način varaju potrošače.

Ove slučajeve treba da sankcionište tržišna inpekcija prekršajem, tako što će izvršiti kontrolu nad poslovnim knjigama trgovca i utvrditi u kom periodu je promenjena cena.

Kada je reč o odeći, treba proveriti kvalitet proizvoda tj. deklaraciju, da li je jedna cena na rafu a druga na kasi, da li je naznačeno sneženje zaista u visini popusta koji je definisan.

Kada potrošač sumnja u kvalitet prehrambenog proizvoda potrebno je da uputi prigovor nadležnoj inspekciji u zavisnosti kog pokrela je proizvod (sanitarna, poljoprivredna, itd).

Kada su u pitanju cene, deklaracije, visine popusta, kada potrošač primeti bilo kakav propust trgovca, slučaj može prijaviti nadležnoj tržišnoj inspekciji koja može da kazni trgovca novčano u vidu prekršajnog naloga.

"Kada su u pitanju sezonska sniženja moraju se primenjivati u poštovati rokovi koji su predviđeni Zakonom o trgovini. Kada je u pitanju zimsko sniženje u tom periodu su na sniženju samo zimska roba, dok kada je letnje sniženje onda samo letnja", rekao je Marko Dragić, pravnik pri NOPS.

Zabranjeno je neistinito prikazivanje ranije cene i neistinito prikazivanje obima sniženja. Takođe, ukoliko akcijska prodaja traje duže od tri dana, trgovac je dužan da istakne sniženu i prethodnu cenu, a za akcije koje traju kraće od tri dana, trgovac je dužan da istakne jasno određenje procenta sniženja.

Takođe, kako je ranije rečeno iz Sektora tržišne inspekcije pri Ministarstvu trgovine, oglašavanje ponude po ceni pre sniženja ne sme biti u zanemarljivo kratkom periodu, a što se tiče obima sniženja cena, najveći procenat sniženja može da se navede ukoliko se odnosi na najmanje jednu petinu robe u asortimanu u okviru prodajnog mesta na koji se prodajni podsticaj odnosi.

Ako na primer, kao što stoji u najavi da će cene biti i do 80% niže, trgovac oglasi ,"sniženje do 80 odsto" onda po Zakonu o trgovini mora postojati najmanje jedna petina robe u asortimanu trgovca u prodajnom objektu sa cenom sniženom 80 odsto.

(MONDO/Telegraf Biznis)

Možda će vas zanimati

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Td

Pre svega,trzisni inspektori,kao i vecina ostalih(cast izuzecima) su jedni od najkorumpiranijih predstavnika izvrsne vlasti u ovoj zemlji,da ne.pricamo da ne rade po zakonu vec prema naredbi 'nekog'...

Dragutin

IDEA Planeta ....spisak je poduži...

eLena

Korumpirani trzisni inspektor otkucava preduzetnicima ko ih je prijavio. Inspektor dodje na besplatan rucak, kaze sta ne bih smeo i onda jos strpa nesto novca u dzep. I na kraju nikom nista, a ovaj sto je prijavio ispadne budala.

special image