• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U decembru povećana devizna štednja

Na kraju novembra "meseca štednje“, devizna štednja je dostigla rekordni nivo od oko 5,8 milijardi evra, dok je do 21. decembra porasla na oko 5,9 milijardi evra.

Time je premašen najviši nivo štednje iz septembra 2008. godine i u celosti poništen odliv devizne štednje iz poslednjeg kvartala prošle godine, saopštila je danas NBS.

U odnosu na kraj prethodnog meseca, devizna štednja je u novembru zabeležila rast od 495 miliona evra, a njen neto porast u prvih 11 ovogodišnjih meseci iznosio je oko 1,088 milijardi evra.

Najatraktivniji proizvod tokom novembra bila je štednja sa unapred isplaćenom ili pripisanom kamatom.

Značajno je poboljšana i ročna struktura devizne štednje, pošto su smanjeni depoziti po viđenju, a povećani depoziti do godinu dana za čak milijardu evra.

Sa dostignutim učešćem od 41,4 odsto, štednja od šest meseci do godinu dana postala je dominantna u strukturi devizne štednje.

Poboljšanje ročne strukture štednje i činjenica da štednja po viđenju do sada nije imala tako nizak procenat u ukupnoj deviznoj štednji još jedan su pokazatelj jačanja poverenja građana u banke, navedeno je u saopštenju.

Krajem prošle i početkom 2009. godine iz domaćih banaka povučeno je sa štednje oko milijardu evra, zbog straha da se ne izgube štedni ulozi, usled svetske krize koja se prenela i na Srbiju.

(Tanjug)



Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image