• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Serđo Markione još bogatiji

Amerikanci dali akcije u vrednosti od 600.000 dolara izvršnom direktoru "Krajslera" i "Fijata", ali on neće moći da ih proda dok državi ne isplati dug nastao spasavanjem američke kompanije.

Američko ministarstvo finansija odobrilo je 600.000 dolara u akcijama za 2009. godinu za izvršnog direktora grupacije "Krajsler" Serđa Markionea, kao nadoknadu za njegov rad u odboru direktora tog američkog proizvođača automobila.

Informaciju je potrvdio Kenet Fejnberg, zadužen u ministarstvu za nadoknade rukovodiocima kompanija sa većinskim državnim vlasništvom, ističući da će Markioneova primanja za rad na funkciji izvršnog direktora u "Krajsleru" isplaćivati italijanski "Fijat", koji poseduje 20 odsto akcija u američkoj kompaniji.

Markione je izvršni direktor u obe firme, podsetile su agencije.

"Fijat" je preuzeo kontrolu nad "Krajslerom" pošto je američki auto-gigant izašao iz sudske zašite od bankrota juna ove godine, uz podršku vlade u Vašingtonu.

Uz dodatni transfer tehologije za izradu manjih i energetski efikasnih automobila, "Fijat" ima šansu da, bez direktnog ulaganja svežeg novca, obezbedi do 35 procenata udela u "Krajsleru".

Do tada, stanje je takvo da američka administracija drži 9,9 odsto deonica "Krajslera", Kanada 2,5 procenata, dok je 67,7 odsto akcija u rukama zaposlenih, u sindikalnim fondovima za penzije i zdravstveno osiguranje.

Fejberg je objasnio da Markione neće moći da proda dobijene akcije u naredne tri godine, ili dok "Krajsler" ne ispuni sve obaveze prema američkom programu za spasavanje ugroženih kompanija (TARP), iz koga je dobijen novac za spasavanje kompanije.

Američka vlada uložila je u program restrukturisanja "Krajslera" 14,3 milijardi dolara.

Drugom odlukom, ministarstvo finansija je odredilo da plata novog finansijskog direktora "Dženeral motorsa" (GM) Krisa Lidla iduće godine bude 750.000 dolara, ali će on dobiti još 5,45 miliona dolara u akcijama počev od 2012, pod uslovom da GM uspešno obavi posao inicijalne prodaje akcija za prikupljanje svežeg novca.

Lidlov paket premašuje ono što je dobijao kada je radio u korporaciji "Majskrosoft", kada je primao 2,4 miliona dolara. Lidl je napustio tu softversku kompaniju 31. decembra i počeće da radi u GM-u od nove godine. On je viđen kao mogući kandidat za mesto izvršnog direktora GM-a.

GM je dobio 52 miliajrde dolara pomoći američke vlade za program stabilizacije, ali je većina te sume pretvorena u državno vlasništvo, tako da adminstracija SAD drži 60 odsto akcija kompanije.

Prošele sedmice GM je isplatio milijardu dolara duga i najavio da će svi krediti biti vraćeni, pošto je, kako se ocenjuje, počeo proces stabilizacije poslovanja nekada najvećeg proizvođača vozila na svetu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image