• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema zime - biće gasa

Gas će za naše tržište biti isporučivan po istoj i očekivanoj ceni od oko 330 dolara za hiljadu kubika plus transportni troškovi.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je u Novom Sadu da, nakon potpisivanja Aneksa ugovora sa ruskim "Jugorosgasom", Srbija neće imati nikakvih problema u snabdevanju prirodnim gasom iduće godine.

Prema dokumentu koji je Bajatović potpisao sa izvršnim direktorom "Jugorosgasa" Vladimirom Koldinom, kojim je produžen raniji ugovor o snabdevanju ruskim gasom, Srbija će nastaviti da kupuje gas prema dosadašnjim povoljnim uslovima koji obezbeđuju isporuku do dve milijarde kubnih metara, što su naše godišnje potrebe.

Moći ćemo da dobijemo i veće količine ukoliko bude potrebno, rekao je Bajatović naglasivši da su osim finansijskih i tehnički uslovi tog ugovora izuzetno povoljni jer nam omogućuju da gas "vučemo neravnomerno", odnosno znatno više zimi kada je najpotrebnije.

"Nastavljamo da kupujemo gas po kvartalima, kako nam odgovara a ne svakodnevno istu količinu, nema plaćanja penala za nepovučene količine gasa, koji bi bili mereni desetinama miliona dolara u uobičajenim aranžmanima u takvom poslu", objasnio je direktor "Srbijagasa".

Taj energent će za naše tržište biti isporučivan po istoj i očekivanoj ceni od oko 330 dolara za hiljadu kubika plus transportni troškovi, rekao je Bajtović novinarima nakon potpisivanja Aneksa ugovora i dodao da bismo gas platili više za deset do 15 odsto ako bi gas kupovali od nekog drugog.

On je naglasio da je u proteklim hladnim danima, kada je protok gasa u domaćim kapacitetima bio najviši, sistem funkcionisao u najboljem redu i zahvaljujući "Srbijagasu" privreda i građani su imali redovne isporuke neophodnih količina tog energenta.

Koldin je istakao da su, produženjem ugovora sa "Srbijagasom", srpskoj industriji i građanima potpuno obezbeđene potrebe za prirodnim gasom i dodao da je s ruske strane učinjeno sve kako se ne bi ponovila velika gasna kriza iz januara ove godine.
"Mi isporučujemo gas više od 30 godina i nikad od strane 'Gasproma" i 'Jugorosgasa" nije bilo prekida isporuka" rekao je Koldin i podsetio da se januarski spor s Ukrajinom rešava pred arbitražnim sudom.

Gubici "Gasproma" zbog prekida isporuka gasa evropskim zemljama pre skogo godinu dana mere se desetinama milijardi i to je za nas "prava tragedija", kazao je on i napomenuo da su i našoj zemlji dostavljena odgovarajuća dokumenta koja pokazuju prave krivce za to što se desilo.

Koldin je dodao da se, na osnovu lošeg iskustva iz januara, rukovodstvo "Srbijagasa " osiguralo i zaključilo ugovore koji obezbeđuju redovno i kvalitetno snabdevanje potrošaca gasa u Srbiji.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image