• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oscilacije dinara - do reakcije NBS

"Turbulencije na deviznom tržištu izazvalo je, najverovatnije, neko od preduzeća koje je iskazalo značajno veću tražnju za devizama."

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić rekao je da će centralna banka reagovati na deviznom tržištu, ukoliko se proceni da su oscilacije valute velike i da je tržište plitko.

Jelašić nije prejudicirao na kom nivou bi kurs trebalo da se zaustavi.

"Turbulencije na deviznom tržištu izazvalo je, najverovatnije, neko od preduzeća koje je iskazalo značajno veću tražnju za devizama i naravno, onaj ko istrči sa takvim zahtevom po pravilu bude kažnjen višim kursom, što se i dogodilo", objasnio je Jelešić nedavni pad dinara u odnosu na evro.

"Trebalo bi još jednom podsetiti da je naše tržište plitko i ne može da podnese udar od, recimo, 100 miliona evra, a da se to ne odrazi na kolebanje kursa", rekao je Jelašić za list Danas.

On je istakao da bi uvoznicima odgovarao niži kurs, ali je dodao da su u zabludi oni koji misle da im je jedini posao da nešto kupe u inostranstvu za dva evra i da u Srbiji prodaju tu robu za 2,5 ili tri evra, ne snoseći pri tome nikakav kursni rizik.

"Kada je reč o stabilnosti kursa, one koji se zalažu za uvođenje fiksnog kursa i u tom kontekstu pominju Hrvatsku, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, pitao bih zašto sve investicije nisu završile u tim zemljama, ako je fiksni kurs jedini i najvažniji kriterijum makroekonomske stabilnosti", istakao je Jelašić.

Problem je u tome, dodao je on, što se polazi od pretpostavke da kurs može da se fiksira, a da sve ostalo, ceo koncept ekonomske politike, ostane isti. "To, naravno, nije moguće. Naprotiv, ništa više ne bi bilo isto, pogotovo bi nivo potrošnje morao dodatno da se smanji", zaključio je Jelašić.

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image