• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opozicija: Vlada krši Zakon o budžetu

Većina opozicionih stranaka u Skupštini Srbije optužila je danas Vladu Srbije za kršenje Zakona o budžetskom sistemu jer je u 2009. godini trošila novac bez odobrenja parlamenta.

U raspravi o amandmanima na predloženi rebalans budžeta za 2009. godinu, poslanici Srpske napredne stranke (SNS), Demokratske stranke Srbije (DSS) i Srpske radikalne stranke (SRS) negodovali su što je deficit u ovogodišnjem budžetu povećan za 34 milijardi dinara, kao i zbog novih zaduživanja države.

"Novac ste trošili bez obzira što su vam prihodi smanjeni. Ko će da vraća kredite kojima nas ova Vlada neprestano zadužuje", upitao je poslanik SNS Veroljub Arsić i ocenio da "smo svi mi žrtve ambicija malih ljudi u još manjim strankama".

Poslanik DSS Radojko Obradović rekao je da je rebalansom deficit u budžetu sa 70 milijardi dinara povećan na 104 milijardi dinara što, kako je naveo, znači da je očigledno da je Vlada bez odobrenja Skupštine potrošila 34 milijardi dinara.

On je upitao i zašto rebalans budžeta za 2009. nije usvojen u oktobru navodeći da bi u tom slučaju bila otklonjena svaka sumnja o njegovoj usklađenosti za Zakonom o budžetskom sistemu. "Ovo je još jedan u nizu presedana Ministarstva finansija i Vlade i još jedno kršenje zakona i razaranje budžetskog sistema cele zemlje", rekao je Obradović.

Obradović je naveo da postoji najava iz Vlade da se Zakon o budžetu za 2010. neće poštovati kada je reč o zamrzavanju penzija i plata u javnom sektoru, odnosno da će se poštovati prvih nekoliko meseci iduće godine, a da će zatim biti odrmrznute plate i penzije. "Prihodi se smanjuju što očigledno ne ukazuje da izlazimo iz krize", kazao je Obradović.

Poslanik SRS Milorad Buha ocenio je da je uz "rapidno" povećanje deficita došlo do deficita i u lokalnoj samoupravi. "Deficit pokrivamo zaduživanjem. Gde su razmere zaduživanja i kako ga zaustaviti? Doći ćemo u situaciju opšteg bankrota", naveo je Buha.

Buha je upozorio vlast da zaustavi povećanje deficita smanjenjem javne potrošnje i ocenio da je ono što je Vlada učinila od septembra direktno kršenje Zakona o budžetskom sistemu koji definiše jasna uputstva šta Vlada mora činiti kada budžet ima manje prihode od planiranih. "Zakon predviđa da, ako se rashodi povećaju a prihodi smanje, Vlada može obustaviti izvršenje rashoda što nije učinjeno da se zaustavi povećanje deficita. Doveli ste državu do toga da mora da se zaduži.
Ova vlast ne vodi računa o drastičnom povećanju deficita", ocenio je Buha.

Skupština sutra, 29. decembra završava redovno jesenje zasedanje.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image